Voeding in de media | week 46-2023

24 november 2023 Redactie Food Unsplash

 

Een suikertaks is effectiever dan herformulering recepten, vruchtensuikers zorgen voor ophoping vet in de lever en helpt een veganistisch voedingspatroon tegen overgangsklachten? Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Het begrip ‘ultrabewerkt voedsel’ is te ruim om werkbaar te zijn: die bekende kritiek lijkt bevestigd te worden door een onderzoek dat verscheen in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Journalist Eva Kestemont vindt op Knack.be dat debateren over ‘ultrabewerkt voedsel’ zinvol blijft.

“Overschakelen op een gezonder voedingspatroon kan de levensverwachting met tot wel tien jaar doen toenemen, blijkt uit een nieuwe Britse studie in het vakblad Nature Food,” meldt De Morgen.

Met de Venlose voedselagenda hoopt Venlo koers te zetten naar een gezondere bevolking. Volgens wethouder Frans Schatorjé is dat ambitieus en een proces van de lange adem. “Het is niet een kwestie van ergens een knop omzetten en iedereen eet gezond”, aldus Omroep Venlo.

Nieuwe oogst geeft aan dat Europa voor komend jaar 185,9 miljoen euro beschikbaar stelt voor de promotie van duurzame en hoogwaardige Europese voedingsmiddelen. Volgens de Europese Commissie horen daar geen reclames voor wijn en vlees bij.

Wat zijn nou de optimale voorwaarden voor het op aarde zetten van een gezond kindje? Dat je niet moet drinken en roken tijdens de zwangerschap weten we wel, maar wat is er nog meer? 
Kinderarts Romy Gaillard is al jaren bezig om de ideale voorwaarden te scheppen voor de komst van een baby, aldus het AD.

Foodlog meldt dat suikertaks veel effectiever is dan herformulering van recepturen. Begin dit jaar toonde een studie aan dat de gerealiseerde suikerreductie ver achterbleef bij de verwachte effecten.

“Fructose, ook bekend als vruchtensuiker, leidt tot de ophoping van vet in de lever”, aldus Maastricht UMC. De lever breekt vruchtsuiker af en zet het om in vet. Het eten van te veel fruit zorgt voor vervetting van de lever. Dit kan uiteindelijk lijden tot hart- en vaatziekten en diabetes. 

Werkt veganistische voeding tegen overgangsklachten? Scientias meldt dat bij een veganistisch voedingspatroon het microbioom in de darmen verandert. Dit zou weer resulteren in vermindering van menopauzeklachten. 

Altijd op de hoogte blijven?