Vrouwen met overgewicht bevallen vaak van te grote baby

attachment-grote-baby

Vrouwen met overgewicht of obesitas hebben een grote kans op het krijgen van een te grote baby. Het maakt niet uit of de vrouw zwangerschapsdiabetes heeft gehad.

Voor het onderzoek zijn 9.835 zwangere vrouwen onderzocht uit Kaiser Permanente Southern California. Zestig procent van de vrouwen had overgewicht of obesitas en zestien procent ontwikkelde zwangerschapsdiabetes. Vrouwen met overgewicht die geen zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, hebben een 65 procent grotere kans op een te grote baby. Voor vrouwen met obesitas geldt hier een 163 procent grotere kans.

 

Overgewicht of obesitas

Een baby werd als te groot gezien als hij met zijn geboortegewicht boven de 90 percentiel zat van wat het geboortegewicht gemiddeld is van de baby’s van zijn geboorteleeftijd en geslacht. Te grote baby’s hebben een grotere kans op complicaties bij de geboorte dan leeftijdsgenoten die niet te groot geboren worden. Ook hebben ze een vergroot risico op overgewicht of obesitas op latere leeftijd, waardoor complicaties als diabetes mellitus type 2 kunnen optreden.

 

Zwangerschap en bevalling

Mary Helen Black, hoofdauteur en onderzoeker van het Kaiser Permanente Southern California: ‘Een ongezond gewicht voor de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes en veel in gewicht aankomen tijdens de zwangerschap spelen een rol bij problemen tijdens de zwangerschap en de bevalling.’ Volgens Black is het nodig een interventie te ontwikkelen om vrouwen te helpen aan een gezond gewicht voor de zwangerschap of om de vrouwen te helpen hun gewicht te beheersen tijdens de zwangerschap.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...