‘"Westers dieet" met fastfood zorgt voor vetophoping in leverweefsel’

Fastfood Hamburger en patat (unsplash)

Bepaalde voedingsstoffen in een Westers dieet waarin veel fastfood wordt gegeten, zorgen binnen 24 uur voor vetophoping en ontsteking in menselijk leverweefsel, concludeert onderzoekster Gerian Prins van de Rijksuniversiteit Groningen. Door het eten van veel fastfood wordt de lever blootgesteld aan een overmaat suiker, vet en insuline, die vetophoping in gang zetten die kan leiden tot ontsteking, verlittekening, cirrose en zelfs leverkanker.

Gerian Prins hoopt dinsdag 15 maart te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor haar onderzoek gebruikte Prins een methode waarmee ze menselijk leverweefsel, resterend na operaties, kon onderzoeken. Door dit weefsel bloot te stellen aan verschillende voedingsstoffen, werden de schadelijke stoffen geïdentificeerd. Bij blootstelling aan een Westers dieet was het leverweefsel al na 24 uur aanzienlijk vervet en ontstoken.

De onderzochte behandelingen boden wisselend succes. Prins stelt dat andere onderzoekers haar onderzoeksmethode kunnen gebruiken om te werken aan een therapie voor de behandeling van vette leverziekte. Delen van het proefschrift 'Metabolic-associated fatty liver disease: a major problem miniaturised' van Gerian Prins zijn te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Bron: FoodHolland, via Rijksuniversiteit Groningen

Lees ook
Aanpassingen Nutri-Score positief volgens expert ING

Aanpassingen Nutri-Score positief volgens expert ING

Tegen het einde van 2022 worden de criteria voor het voedingslabel Nutri-Score strenger. De rekenmethodiek krijgt een update waardoor ongezonde producten geen A of B-score meer krijgen. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING, reageert op dit bericht van EVMI. “Consument maakt met verbeterde Nutri-Score makkelijker gezondere voedingskeuzes.”

Onderzoek Maastricht UMC+ brengt leefstijlziekte leververvetting in beeld

Onderzoek Maastricht UMC+ brengt leefstijlziekte leververvetting in beeld

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ willen leververvetting beter in kaart brengen. Dit doen ze in een uniek onderzoek uitgevoerd in huisartspraktijken in Zuid-Limburg.

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief