WUR benoemt Maarten Schutyser tot persoonlijk hoogleraar Drying and dense food processing

30 januari 2024 Redactie Food WUR
Prof. dr. ir. Maarten Schutyser is per 1 januari door de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR) benoemd tot persoonlijk hoogleraar Drying and Dense Food Processing bij de leerstoelgroep Levensmiddelenproceskunde. Zijn onderzoeksgroep bestudeert hoe voedingsingrediënten zich gedragen tijdens drogen en scheidingen.

Door voedsel te drogen blijft het langer houdbaar. Denk maar aan zongedroogde tomaten, gedroogde spliterwten en poeders zoals eiwitpoeder en gedroogde koffie. Door vocht te verwijderen, bijvoorbeeld met hete lucht of vriesdrogen, krijgen bacteriën en schimmels minder kans om te groeien. Maar droogtechnieken tasten vaak de chemische structuur of voedingswaarde aan en verbruiken enorme hoeveelheden energie. Daarom wil de onderzoeksgroep van Schutyser nieuwe, duurzame manieren ontwikkelen om voedsel op een milde manier te scheiden en te drogen.

Samenwerking industriële partners

“De industrie gebruikt trial-en-errorprocedures om droogprocessen voor elk product te optimaliseren”, vertelt Schutyser. Er is volgens hem slechts beperkte fundamentele kennis over hoe geconcentreerde en droge materialen zich gedragen. “In mijn onderzoek wil ik daarom bestuderen wat er precies gebeurt in voedingsmaterialen tijdens droogprocessen. Dan kunnen we droogprocessen duurzaam herontwerpen.”

In zijn onderzoek werkt Schutyser samen met industriële partners in consortia. “Die samenwerking zorgt ervoor dat nieuw ontwikkelde technologieën daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht”, verklaart de persoonlijk hoogleraar. Zo kan de industrie straks met de nieuwe technologie van de groep van Schutyser energie besparen en duurzamer omgaan met grondstoffen.

Opleiding en loopbaan

Maarten Schutyser studeerde bioprocestechnologie aan de universiteit van Wageningen en behaalde daar ook zijn doctoraat in ‘Mixed Solid-State Fermentation’ (beide cum laude). Na zijn promotie startte hij aanvankelijk een carrière in Research & Development bij Akzo Nobel Chemicals en NIZO food research. Tijdens zijn werk als onderzoekstechnoloog bij Akzo Nobel ontdekte hij de uitdagingen van het verhogen van de energie-efficiëntie tijdens de productie van basischemicaliën, zoals zout. Later, bij NIZO Food Research, verdiepte hij zijn kennis over droogtechnologie en breidde hij zijn netwerk uit in de voedingsindustrie. In 2008 besloot hij terug te keren naar de academische wereld, specifiek naar het Laboratorium voor Levensmiddelenproceskunde aan Wageningen University & Research, om te werken aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame technologieën voor voedselverwerking en zijn eigen onderzoeksteam te starten.

Food technology

Sinds 2008 draagt Schutyser bij aan het Food Technology-programma. Zo ontwikkelde hij het vak ‘Sustainability in Food Chains’ en introduceerde hij nieuwe elementen in de vakken ‘Food Engineering’ en ‘Food Fermentation’. Onlangs heeft hij, samen met zijn collega's, een nieuw practicum ontwikkeld waarin studenten ervaring opdoen met een pilot-scale sproeidroger. Schutyser: "Dit practicum introduceert een volledig nieuw element in het Food Technology-studieprogramma dat tot nu toe ontbrak. Het gaat niet alleen om ervaring opdoen met grootschalige apparatuur, maar ook om begrip van kritieke veiligheids- en reinigingskwesties op deze schaal. Dat is zeer relevant voor onze studenten op het gebied van voedseltechnologie, van wie velen in de industrie gaan werken."

Naast zijn onderzoek en onderwijs is Schutyser voorzitter van NWGD, een netwerk voor droogtechnologie-experts in Nederland, en van EFCE WP Drying, een Europees netwerk van academici op het gebied van droogtechnologie. Schutyser leidt verschillende grootschalige projecten in zijn vakgebied en heeft aanzienlijke financiering aangetrokken via het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) en ook via NWO Open Technologie en Key Technology (KIC) programma's, en recentelijk via Plant2Food, een open science platform.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?