Frosty Farm winnaar van Food Innovation Award 2022

VNU 4-22 Foodawards

De makers van Frosty Farm, een bevroren snack van haveryoghurt, fruit en groente, zijn de winnaars geworden van de Food Innovation Bachelor’s Award 2022. De jaarlijkse wedstrijd van het Voedingscentrum voor studenten van alle voedingsgerelateerde hbo- en wo-opleidingen.

Om studenten uit te dagen, een nieuw concept of product te bedenken dat bijdraagt aan de gezondheid van consumenten en duurzaamheid van het supermarktschap, organiseert het Voedingscentrum de Food Award. Op 9 juni werd de prijs voor de 18e keer uitgereikt.
Het winnende product, een handzame snack, bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar, is ontwikkeld door studenten Health Food Innovation Management aan de Maastricht University. Het team bestaat uit Ingeborg Pijnenborg, Sophie van Cooten, Cato Fröhlich, Keren Tamasial.
De jury was vol lof over Frosty Farm: ‘Het is klein én lekker. Dit product is geheel plantaardig, waarmee er goed op duurzaamheid is gelet. En doordat Frosty Farm gebruikmaakt van restproducten van een sapproducent, wordt voedselverspilling tegengegaan.

Alle derde en vierde jaars hbo- en wo-studenten van foodgerelateerde opleidingen kunnen meedoen. Dit jaar waren er dertien inzendingen van vier verschillende opleidingen. Daaruit nomineerde de jury vijf concepten die kans maakten op deze prijs.

Tweede prijs: Totally Nuts

Maastricht University – Health Food Innovation Management: Patrick Joosten, Mara Kynast, Bente van Santvoort, Kelly Baert. Een plantaardig alternatief voor feta gemaakt van amandelpulp, dat is Totally Nuts. Volgens de jury een mooi product, dat nog veel breder kan worden geplaatst dan alleen als saladetopper. Er wordt gebruikgemaakt van reststromen, namelijk amandelpulp. Eet je dit product in plaats van kaas, dan help je ook het milieu een handje!

Derde prijs: Kick Pea

HAS Hogeschool – Design Methoden in Food: Joline Harms.
Dat je hartig broodbeleg óók van peulvruchten kan maken, bewijst Kick Pea. De jury geeft aan dat het nu lastig is hartig broodbeleg te vinden dat past in de Schijf van Vijf. Dat deze ‘hagelslag’ is gemaakt van kikkererwten, is een originele keuze die tegemoet komt aan de vraag naar hartig broodbeleg. Ook is er gedacht aan duurzaamheid: peulvruchten zijn goede vleesvervangers en daarmee een duurzamere keuze.

Overige nominaties:

BreakBrood
Hanzehogeschool Groningen - Voeding en Diëtetiek & Life, Science and Technology: Chantal van der Made.
BreakBrood is een borrelbrood op basis van peulvruchten en groente inclusief olie en dip. De jury vindt het een leuk concept dat goed is uitgewerkt. Zo zijn er naar aanleiding van sensorisch onderzoek aanpassingen gedaan. Er is gedacht aan duurzaamheid, de groente is namelijk lokaal geteeld. De jury ziet, met wat verbetering in de marketingaanpak, dit product zeker in de supermarkten liggen.

Mommy 2 Be
Hanzehogeschool Groningen - Voeding en Diëtetiek & Life, Science and Technology: Geke Oosterhof.
Dit drankje voor zwangeren op basis van groente, fruit, sojadrink en gember, wat is toegevoegd om misselijkheid tegen te gaan, vindt de jury vernieuwend. Een origineel idee voor de doelgroep, omdat het in plaats van supplementen een drankje is. Daarnaast wordt er gedacht aan duurzaamheid: zo is de fles van glas. De jury is benieuwd naar hoe de doelgroep tegen dit product aan kijkt.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine

Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine

Al 20 jaar helpt het Voedingscentrum scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Op 16 maart besteedt het Voedingscentrum hier extra aandacht aan tijdens de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’, door samen met scholen, GGD’en en gemeenten te laten zien dat gezond normaal is.

Standpunt Voedingscentrum | Maak gezond gemakkelijk en gewoon voor jongeren

Standpunt Voedingscentrum | Maak gezond gemakkelijk en gewoon voor jongeren

Eén op de zes kinderen heeft overgewicht. In sommige wijken is dat zelfs één op de drie kinderen. Daar houdt een kind zijn leven lang last van.” Dit waren de eerste drie zinnen in de recent verschenen kamerbrief over preventie en leefstijl met focus op overgewicht en voeding (1). De staatssecretaris benadrukt hierin de urgentie voor actie, in lijn met...

Column | Vraag en aanbod

Column | Vraag en aanbod

Mijn vader en ik zijn in het ziekenhuis. Tijdens zijn onderzoek zit ik in de koffiebar met een kop koffie. Ik klap mijn laptop open. Bij het opstarten valt mijn oog op de menukaart. Een broodje kip, gebak, een koffiekoek, appelflap, worstenbroodje en een croissant. Bijna onderaan de lijst staat ook nog een broodje gezond.