Frosty Farm winnaar van Food Innovation Award 2022

VNU 4-22 Foodawards

De makers van Frosty Farm, een bevroren snack van haveryoghurt, fruit en groente, zijn de winnaars geworden van de Food Innovation Bachelor’s Award 2022. De jaarlijkse wedstrijd van het Voedingscentrum voor studenten van alle voedingsgerelateerde hbo- en wo-opleidingen.

Om studenten uit te dagen, een nieuw concept of product te bedenken dat bijdraagt aan de gezondheid van consumenten en duurzaamheid van het supermarktschap, organiseert het Voedingscentrum de Food Award. Op 9 juni werd de prijs voor de 18e keer uitgereikt.
Het winnende product, een handzame snack, bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar, is ontwikkeld door studenten Health Food Innovation Management aan de Maastricht University. Het team bestaat uit Ingeborg Pijnenborg, Sophie van Cooten, Cato Fröhlich, Keren Tamasial.
De jury was vol lof over Frosty Farm: ‘Het is klein én lekker. Dit product is geheel plantaardig, waarmee er goed op duurzaamheid is gelet. En doordat Frosty Farm gebruikmaakt van restproducten van een sapproducent, wordt voedselverspilling tegengegaan.

Alle derde en vierde jaars hbo- en wo-studenten van foodgerelateerde opleidingen kunnen meedoen. Dit jaar waren er dertien inzendingen van vier verschillende opleidingen. Daaruit nomineerde de jury vijf concepten die kans maakten op deze prijs.

Tweede prijs: Totally Nuts

Maastricht University – Health Food Innovation Management: Patrick Joosten, Mara Kynast, Bente van Santvoort, Kelly Baert. Een plantaardig alternatief voor feta gemaakt van amandelpulp, dat is Totally Nuts. Volgens de jury een mooi product, dat nog veel breder kan worden geplaatst dan alleen als saladetopper. Er wordt gebruikgemaakt van reststromen, namelijk amandelpulp. Eet je dit product in plaats van kaas, dan help je ook het milieu een handje!

Derde prijs: Kick Pea

HAS Hogeschool – Design Methoden in Food: Joline Harms.
Dat je hartig broodbeleg óók van peulvruchten kan maken, bewijst Kick Pea. De jury geeft aan dat het nu lastig is hartig broodbeleg te vinden dat past in de Schijf van Vijf. Dat deze ‘hagelslag’ is gemaakt van kikkererwten, is een originele keuze die tegemoet komt aan de vraag naar hartig broodbeleg. Ook is er gedacht aan duurzaamheid: peulvruchten zijn goede vleesvervangers en daarmee een duurzamere keuze.

Overige nominaties:

BreakBrood
Hanzehogeschool Groningen - Voeding en Diëtetiek & Life, Science and Technology: Chantal van der Made.
BreakBrood is een borrelbrood op basis van peulvruchten en groente inclusief olie en dip. De jury vindt het een leuk concept dat goed is uitgewerkt. Zo zijn er naar aanleiding van sensorisch onderzoek aanpassingen gedaan. Er is gedacht aan duurzaamheid, de groente is namelijk lokaal geteeld. De jury ziet, met wat verbetering in de marketingaanpak, dit product zeker in de supermarkten liggen.

Mommy 2 Be
Hanzehogeschool Groningen - Voeding en Diëtetiek & Life, Science and Technology: Geke Oosterhof.
Dit drankje voor zwangeren op basis van groente, fruit, sojadrink en gember, wat is toegevoegd om misselijkheid tegen te gaan, vindt de jury vernieuwend. Een origineel idee voor de doelgroep, omdat het in plaats van supplementen een drankje is. Daarnaast wordt er gedacht aan duurzaamheid: zo is de fles van glas. De jury is benieuwd naar hoe de doelgroep tegen dit product aan kijkt.

Lees ook
Veel suiker en zout in barbecuesauzen

Veel suiker en zout in barbecuesauzen

Het Voedingscentrum vergeleek zes kant-en-klare barbecuesauzen met elkaar. Daaruit blijkt dat een groot aantal sauzen veel suiker en zout bevatten.

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.

Standpunt Voedingscentrum | Invloed van cafeïne op sportprestaties

Standpunt Voedingscentrum | Invloed van cafeïne op sportprestaties

Heb je cafeïne nodig voor een goede sportprestatie? Welke effecten heeft cafeïne? En welke hoeveelheid is te veel? Het Voedingscentrum geeft antwoord op deze vragen.