Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

'Zorg gaat over meer dan gezondheidsklachten, de vraag is hoe mensen willen leven', aldus Erwin Bleumink lid van het bestuur van Vilans (kennisorganisatie langdurige zorg). De zorg moet volgens hem meer over de vraag gaan 'wat vindt u belangrijk?', in plaats van 'wat is uw klacht?'.

Voor de wens van de individuele burger, moet er breder gekeken worden dan alleen de afwezigheid van ziekte, vindt Bleumink, die zijn uitspraken doet in de Volkskrant. Preventie is niet altijd mogelijk, en dat maakt dat genezen niet altijd de wens is. Voor goede en toekomstbestendige zorg moet er in het zorgstelsel meer focus komen op wat individuele burgers onder gezondheid verstaan, en wat hun wensen en mogelijkheden zijn.

De vraag wat een patiënt belangrijk vindt, vormt volgens Bleumink het startpunt. Vanuit daar moet gekeken worden wat volgt om die wens te vervullen. Dat vraagt meer flexibiliteit en een grotere rol van organisaties die zich inzetten voor patiënten. Zoals vrijwilligersorganisaties, burgerinitiatieven, patiënten- en cliëntenorganisaties. En dat vraagt om een brede blik op oplossingen. Het gaat niet alleen om hoe de traditionele zorg georganiseerd is, maar ook om hoe de patiënten willen wonen, werken, leren, en recreëren’, aldus Bleumink in de Volkskrant.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media | Week 12-2023

Voeding in de media | Week 12-2023

Voeding beïnvloedt onze hersenen, tips voor verminderde eetlust bij kankerpatiënten, ontwikkelingen in de biotechnologie, een mediterraan eetpatroon vermindert de kans op dementie. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

Voeding in de media | Week 11-2023

Voeding in de media | Week 11-2023

Is cola light kankerverwekkend, wat zijn de gezondheidseffecten van gember en voeding verrijken met ijzer. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

Voeding in de media | Week 10-2023

Voeding in de media | Week 10-2023

Nieuwe inzichten op het gebied van voeding en kanker, de toekomst van algen in ons voedsel en een toxicoloog over de consumptie van verbrand voedsel. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.