Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

Zorgstelsel

'Zorg gaat over meer dan gezondheidsklachten, de vraag is hoe mensen willen leven', aldus Erwin Bleumink lid van het bestuur van Vilans (kennisorganisatie langdurige zorg). De zorg moet volgens hem meer over de vraag gaan 'wat vindt u belangrijk?', in plaats van 'wat is uw klacht?'.

Voor de wens van de individuele burger, moet er breder gekeken worden dan alleen de afwezigheid van ziekte, vindt Bleumink, die zijn uitspraken doet in de Volkskrant. Preventie is niet altijd mogelijk, en dat maakt dat genezen niet altijd de wens is. Voor goede en toekomstbestendige zorg moet er in het zorgstelsel meer focus komen op wat individuele burgers onder gezondheid verstaan, en wat hun wensen en mogelijkheden zijn.

De vraag wat een patiënt belangrijk vindt, vormt volgens Bleumink het startpunt. Vanuit daar moet gekeken worden wat volgt om die wens te vervullen. Dat vraagt meer flexibiliteit en een grotere rol van organisaties die zich inzetten voor patiënten. Zoals vrijwilligersorganisaties, burgerinitiatieven, patiënten- en cliëntenorganisaties. En dat vraagt om een brede blik op oplossingen. Het gaat niet alleen om hoe de traditionele zorg georganiseerd is, maar ook om hoe de patiënten willen wonen, werken, leren, en recreëren’, aldus Bleumink in de Volkskrant.

 
Lees ook
Jaaroverzicht 2021 | Favoriete artikelen uit Voeding Nu

Jaaroverzicht 2021 | Favoriete artikelen uit Voeding Nu

In dit artikel bespreekt de webredactie van Voeding Nu de leukste/interessantste/meest spraakmakende Voeding Nu-artikelen van het jaar: van hersenen, via de schooltuin tot laboratoriumkoffie.

€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

De stad Antwerpen trekt €40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op kleuter- en basisscholen. Aanleiding is de slechte gesteldheid van het eetpatroon van basisschoolkinderen.

Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Ook voor mensen met diabetes type 2 vormen de Richtlijnen goede voeding uit 2015 de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Een koolhydraatbeperkt dieet volgen, wat een trend lijkt te zijn, is niet nodig. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk...