Proefdieronderzoek: De neurologie achter een aversie hebben tegen bepaald voedsel

Slak

Een slechte ervaring met voedsel leidt meestal tot een aversie voor het specifieke voedsel. Neurowetenschappers van de Universiteit van Sussex gingen bij slakken na wat daarbij gebeurt in de hersenen. Ze vonden een verband tussen slechte ervaringen en een verandering in de hersenen.

Net als veel andere dieren houden slakken van suiker. Zodra zij suiker krijgen toegediend, beginnen ze er meestal direct van te eten. Tijdens het experiment kregen de slakken zachte klopjes op het hoofd als er suiker verscheen. Hierdoor associeerden de slakken de klopjes op het hoofd met suiker en weigerden zij de suiker te eten, zelfs als ze honger hadden. Een team van neuro-onderzoekers van Sussex, onder leiding van dr. Ildiko Kemenes, ontdekten een verandering in het brein van de geconditioneerde slakken. De gebruikelijke reactie van de slakken op suiker bleek omgekeerd nadat de conditioneringstraining had plaatsgevonden. De slakken hadden geen eetlust meer als suiker werd aangeboden.

Verandering in het slakkenbrein

‘Er is een neuron in het slakkenbrein dat normaal gesproken de eetlust onderdrukt’, legt dr. Ildko Kemenes uit. ‘Dit is belangrijk, omdat de eetlust anders altijd kan worden geactiveerd, zelfs bij de afwezigheid van voedsel. Door de eetlust te onderdrukken, eet de slak niet zomaar alles. Maar als er suiker of een andere voedselprikkel aanwezig is, wordt dit neuron geremd zodat de eetlust opgewekt wordt, en de slak kan zich voeden met bijvoorbeeld de suiker.’

Als de onderzoekers de geconditioneerde slakken een stuk komkommer presenteerden, aten zij wel de komkommer. De slakken associeerden de zachte klopjes op het hoofd alleen met de suiker.

Vergelijking met het mensenbrein

De onderzoekers leggen een voorzichtige link tussen de veranderingen in het brein bij de slakken en bij mensen. Volgens hen zou een soortgelijke omschakeling kunnen plaatsvinden waarbij bepaalde groepen neuronen hun activiteit omkeren in overeenstemming met de negatieve associatie van een bepaald voedingsmiddel. Het effect van het remmende neuron dat de eetlust van de slak onderdrukt, lijkt sterk op hoe het menselijk brein onder remmende controle staat. De activering van controle voorkomt dat mensen overeten.

Ook laten de onderzoekers in hun studie zien dat wanneer het neuron volledig verwijderd wordt uit getrainde slakken, ze weer suiker gingen eten. Dit suggereert dat het neuron nodig is voor de expressie van het aangeleerde gedrag en voor het veranderen van de reactie op suiker. De onderzoekers kunnen echter niet uitsluiten, dat er bij een aversie meerdere processen betrokken zijn in de hersenen.

Lees ook
RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Leidt het plaatsen van meer gezonde producten op ooghoogte in de supermarkt tot het vaker kopen van deze producten? Wetenschappers gaan dit uitzoeken.

Meer consumenten kopen biologisch

Meer consumenten kopen biologisch

Consumenten kopen vaker biologisch. Uit onderzoek van GfK blijkt dat de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen in 2020 steeg met 7 procent. Dat meldt brancheorganisatie Bionext met een persbericht.