Voeding tijdens de zwangerschap *

attachment-Voeding-zwangerschap-januari-2015

Voor en tijdens de zwangerschap legt een vrouw de basis voor de gezondheid van haar kind. Een gezonde en veilige voeding helpt om een gezonde start te maken. Een gezonde voeding voor zwangere vrouwen betekent eten volgens de Schijf van Vijf. Daarnaast hanteert het Voedingscentrum aanvullende adviezen.

Het Voedingscentrum adviseert een voeding die zo optimaal mogelijk is voor de gezondheid van de aanstaande moeder en het kind. De meeste voedingsadviezen komen uit de Richtlijnen goede voeding 2006 (1), aangevuld met recentere adviezen van de Gezondheidsraad voor vitamine A, D, foliumzuur, alcohol en preconceptiezorg. Voor het kind gaat het in de eerste plaats om de ontwikkeling tot een gezonde baby. Zowel over- als ondervoeding van de moeder kan de groei en gezondheid van een kind in de baarmoeder belemmeren. Daarnaast groeit het inzicht dat bepaalde leefstijlfactoren van de moeder de kans op ziekten bij het kind op latere leeftijd vergroot. Overgewicht voor de zwangerschap en gewichtstoename tijdens de zwangerschap verdienen hierbij aandacht. Tijdens de zwangerschap is het verder extra belangrijk om op hygiëne en voedselveiligheid te letten. De risico’s zijn vaak klein, maar belangrijk en vermijdbaar. Veel van de voedselveiligheidsadviezen worden uit voorzorg gegeven.


Voedingsadviezen voor zwangere vrouwen

Een gezonde voeding voor zwangere vrouwen, betekent eten volgens de Schijf van Vijf. Daarbij hanteert het Voedingscentrum de volgende adviezen voor vrouwen die zwanger willen worden en zwanger zijn:

  • Slik vanaf ten minste vier weken voor de conceptie tot acht weken na de conceptie 400 microgram foliumzuur per dag. Start daarom met het slikken van een foliumzuursupplement vanaf het moment dat er een zwangerschapswens is, tot tien weken na de laatste menstruatie.

  • Slik tijdens de zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag.
  • Slik geen supplementen met vitamine A (retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat) en eet geen lever(producten).
  • Eet iets meer uit de groep vlees(waren), vis, kip, eieren en vleesvervangers: 125-150 gram per dag in plaats van 100-125 gram per dag.
  • Eet twee keer per week vis, waarvan minimaal één keer per week vette vis.
  • Drink geen alcohol vanaf het moment dat er een zwangerschapswens is.
  • Eet niet bewust meer dan voor de zwangerschap.
  • In geval van overgewicht: probeer af te vallen voor de zwangerschap, zodat je met een gezond gewicht de zwangerschap ingaat. Volg tijdens de zwangerschap geen dieet om af te vallen.
  • Houd je aan de voedselveiligheidsadviezen met betrekking tot hygiëne en wat je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Voor deze adviezen wordt verwezen naar de factsheet.

De vertaalslag naar de consument

De adviezen voor vrouwen die zwanger willen worden en zijn staan op www.voedingscentrum.nl/zwanger. Hier is ook de kaart 5x veilig voor zwangeren te vinden en een tabel wat je wel en niet kunt eten tijdens de zwangerschap.


In de factsheet bijgesloten bij deze Voeding Nu lees je de onderbouwing van deze adviezen en de adviezen met betrekking tot voedselveiligheid tijdens de zwangerschap.


Referenties

Gezondheidsraad, Richtlijnen Goede Voeding 2006, Gezondheidsraad: Den Haag


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 1/2 van januari/februari 2015 op bladzijde 22

Lees ook
Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Wereldwijd worden mensen steeds ouder. De mate waarin individu en samenleving kunnen profiteren van deze extra jaren hangt sterk af van één sleutelfactor: gezondheid. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we wereldwijd gezond ouder worden en voedingsgerelateerde, niet-overdraagbare ziekten worden voorkomen? Een gepersonaliseerde levensloopbenadering als...

Boeklancering: 77 fabels & feiten over kindervoeding

Boeklancering: 77 fabels & feiten over kindervoeding

‘Tijdens mijn zwangerschap kan ik beter geen koffie drinken’, ‘Het aantal borstvoedingen per etmaal ligt vast’ en ‘Mijn kind mag niet vegetarisch eten’ zijn drie voorbeelden van fabels die worden besproken in het nieuwe boek 77 fabels & feiten over kindervoeding.Voeding Nu sprak met auteur Hans Kraak, (per 1 maart hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift...

Verbetering van de voedingsinname van zwangeren in 10 gemeenten onderzocht

Verbetering van de voedingsinname van zwangeren in 10 gemeenten onderzocht

Het realiseren van een gezonde en duurzame voedselomgeving. Dat is het doel van een aantal experimenten rond gezonde voeding die de komende jaren in Utrecht en Gelderland plaatsvinden. Onderdeel van de onderzoeken is de verbetering van de voedingsinname van zwangeren en hun jonge kind.Wageningen Universiteit en Research en de Universiteit Utrecht starten...