Winnaar Food Innovation Award: ‘Bijdragen aan duurzame en gezonde wereld’

Als jonge productontwikkelaar hoopt Guusje van der Vleuten (22 jaar) een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ze viel met haar Better Bites, kubusvormige vegetarische ovensnacks, in de prijzen.

Better Bites was mijn afstudeeropdracht van de opleiding Food Innovation aan de HAS Hogeschool en hiermee heb ik de Food Innovation Bachelor’s Awards gewonnen. Ik heb kleurrijke vegetarische ovensnacks bedacht voor in de oven of airfryer. In het diepvriesschap liggen voornamelijk frikandellen en kroketten. Alles ziet er ongeveer hetzelfde uit en smaakt hetzelfde. Ik dacht: daar kan ik wel iets aan toevoegen, ook op het gebied van gezondheid. Deze vegasnack, die voor de helft uit groente bestaat, heeft een hele andere uitstraling. Ik heb gekozen voor een kubusvorm, geïnspireerd op bonbons, zo blijft er geen loze verpakkingsruimte over zoals bij bitterballen.”

Productontwikkeling

“Wat de jury ook aansprak is dat Better Bites binnen de dagkeuzes past. De meeste snacks zijn volgens het Voedingscentrum een weekkeuze. Mijn snack zou je elke dag kunnen eten. Na het winnen van de prijs ben ik een tijdje beziggeweest om het product in de markt te zetten, maar dat is nog niet gelukt. Dat kwam mede omdat de tijd om er hard aan te werken, ontbrak. Ik zou het wel heel leuk vinden als het product alsnog wordt opgepakt. Door mijn opleiding Food Innovation heb ik in ieder geval veel geleerd over productontwikkeling.”

Gezonder

“Inmiddels ben ik afgestudeerd en op zoek naar een baan als productontwikkelaar. Het lijkt me heel leuk om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld, op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Vegetarisch is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet per se een duurzamere keuze. Dus wat is nou duurzaam en wat niet? Een avocado is gezond maar is niet altijd duurzamer vanwege de afstand. En wat is gezond? Snacks uit de airfryer meestal niet, omdat ze zijn voorgefrituurd. Mijn snacks zijn dat niet. Het wordt gelukkig steeds normaler om duurzamere en gezondere keuzes te maken. Dat komt mede door sociale media en je ziet ook steeds meer goede producten in de supermarkten. Dat helpt.” 

De Food Innovation Bachelor’s Award is een initiatief van het Voedingscentrum. Deelname aan de jaarlijks terugkerende wedstrijd staat open voor studenten van alle voedingsgerelateerde hbo- en wo-opleidingen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lesprogramma Smaaklessen van WUR opnieuw als effectief beoordeeld

Lesprogramma Smaaklessen van WUR opnieuw als effectief beoordeeld

Het lesprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research is opnieuw erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Het lesprogramma, dat elke vijf jaar wordt beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit, heeft de erkenning ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ gekregen. De erkenning is verkregen op basis van resultaten uit...

Food-studenten Inholland ontwikkelen nieuwe innovatieve producten

Food-studenten Inholland ontwikkelen nieuwe innovatieve producten

De interne minor van de vierdejaars studenten Food Commerce and Technology in Delft en Amsterdam leverde dit jaar zes nieuwe foodondernemingen op, waaronder een frikandel van oesterzwammen en een taartbodem waarin de reststroom van koffie is verwerkt.

Week van Snoep Goed daagt Nederlanders opnieuw uit gezond te snacken

Week van Snoep Goed daagt Nederlanders opnieuw uit gezond te snacken

Ruim een kwart van de Nederlanders houdt een negatief gevoel over na het eten van een ongezonde snack. Ondanks dit negatieve gevoel vervangt maar 12 procent van de Nederlanders dagelijks een ongezond tussendoortje voor een gezond alternatief. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Week van Snoep Goed, uitgevoerd door Markteffect. Om Nederlanders bewuster...