Winnaar Food Innovation Award: ‘Bijdragen aan duurzame en gezonde wereld’

Als jonge productontwikkelaar hoopt Guusje van der Vleuten (22 jaar) een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ze viel met haar Better Bites, kubusvormige vegetarische ovensnacks, in de prijzen.

Better Bites was mijn afstudeeropdracht van de opleiding Food Innovation aan de HAS Hogeschool en hiermee heb ik de Food Innovation Bachelor’s Awards gewonnen. Ik heb kleurrijke vegetarische ovensnacks bedacht voor in de oven of airfryer. In het diepvriesschap liggen voornamelijk frikandellen en kroketten. Alles ziet er ongeveer hetzelfde uit en smaakt hetzelfde. Ik dacht: daar kan ik wel iets aan toevoegen, ook op het gebied van gezondheid. Deze vegasnack, die voor de helft uit groente bestaat, heeft een hele andere uitstraling. Ik heb gekozen voor een kubusvorm, geïnspireerd op bonbons, zo blijft er geen loze verpakkingsruimte over zoals bij bitterballen.”

Productontwikkeling

“Wat de jury ook aansprak is dat Better Bites binnen de dagkeuzes past. De meeste snacks zijn volgens het Voedingscentrum een weekkeuze. Mijn snack zou je elke dag kunnen eten. Na het winnen van de prijs ben ik een tijdje beziggeweest om het product in de markt te zetten, maar dat is nog niet gelukt. Dat kwam mede omdat de tijd om er hard aan te werken, ontbrak. Ik zou het wel heel leuk vinden als het product alsnog wordt opgepakt. Door mijn opleiding Food Innovation heb ik in ieder geval veel geleerd over productontwikkeling.”

Gezonder

“Inmiddels ben ik afgestudeerd en op zoek naar een baan als productontwikkelaar. Het lijkt me heel leuk om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld, op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Vegetarisch is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet per se een duurzamere keuze. Dus wat is nou duurzaam en wat niet? Een avocado is gezond maar is niet altijd duurzamer vanwege de afstand. En wat is gezond? Snacks uit de airfryer meestal niet, omdat ze zijn voorgefrituurd. Mijn snacks zijn dat niet. Het wordt gelukkig steeds normaler om duurzamere en gezondere keuzes te maken. Dat komt mede door sociale media en je ziet ook steeds meer goede producten in de supermarkten. Dat helpt.” 

De Food Innovation Bachelor’s Award is een initiatief van het Voedingscentrum. Deelname aan de jaarlijks terugkerende wedstrijd staat open voor studenten van alle voedingsgerelateerde hbo- en wo-opleidingen.

Lees ook
Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

De eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool gaat 13 september van start. Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie.

Gans als borrelhapje

Gans als borrelhapje

In ons land hebben we een overschot aan wilde ganzen. Kun je daar iets mee? Een aantal studenten bedacht een toepassing, in de vorm van borrelhapjes. Willemijn ten Hoor (22) besloot het concept verder uit te breiden en staat nu aan het roer van Saucijs UNIQ.