Kijktip | Vierdelige serie van Zembla: De uitgeputte bodem

trekker

Beeld: Skitterphoto via Pexels

In deze vrijdagtip kijken we wat verder dan gezondheid alleen. Zembla maakte een serie van vier uitzendingen over het boerenland, want dat is er slecht aan doe. “Vrijwel iedereen is het erover eens dat het radicaal anders moet. Maar waarom gebeurt dat niet?”

Zembla onderzoekt in de serie De uitgeputte bodem welke belangen er mee spelen en wat de rol is van banken, zuivelcoöperaties en grote agrochemische bedrijven. Deel 1 is getiteld Het kippenexperiment, over een recent onderzoek naar de gezondheid van biologisch eten. "Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen."

Het excuus van de boerenleenbank, zo heet deel 2. Boeren willen best omschakelen naar biologisch, maar zeggen dat hun bank deze omschakeling frustreert. Zembla onderzoek de rol van de banken in dit verhaal. Daarop volgt deel 3 van de serie, Het grote geld, met aandacht voor banken, zuivelcoöperaties en producenten van bestrijdingsmiddelen. Allemaal zeggen ze te werken aan verduurzaming van de landbouw, maar dezelfde partijen lobbyen ondertussen tegen Europese verduurzamingsplannen. Tot slot Supermarktmacht, deel 4 van de serie. Daarin onderzoek Zembla de rol en verantwoordelijkheid van supermarkten in het verhaal. Zij zijn de laatste halte tussen boer en consument en hebben een enorme machtspositie. "Hoe gebruiken ze die? We zien campagnes over minder plastic zakjes en boeren met bijenhotels op hun land. Maar is dit genoeg om de voedselketen te verduurzamen?"

De gehele serie van De uitgeputte bodem bekijk je hier.

Lees ook
Weinig biologische producten in supermarktfolders

Weinig biologische producten in supermarktfolders

Supermarkten prijzen biologisch eten nauwelijks aan in hun wekelijkse folders. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer van KRO-NCRV. Pointer bekeek alle producten die het afgelopen half jaar in de folders van vier grote supermarkten stond.

Symposium Gezonde, duurzame voeding en leefstijl voor kinderen

Symposium Gezonde, duurzame voeding en leefstijl voor kinderen

Wageningen Academy organiseert op 17 mei het symposium Gezonde, duurzame voeding en leefstijl voor kinderen. Het doel van dit symposium is om vanuit Wageningen University & Research - in samenwerking met externe partners - kennis te delen op de thema’s gezond en duurzaam eten, een gezonde omgeving, voedingsgedrag en gezondheidsinterventies...

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”