Luistertip | De politiek van eten, podcastserie van Lisa Jansen

lisa jansen

Beeld: links Lisa Jansen (foto: Lemon and Peach Photography), rechts Dalila Sayd (foto: Mitchel van Voorbergen)

Dit is de beste podcast-tip tot nu toe, als je het mij vraagt. Vandaag tippen we een nieuwe serie in de podcast van Lisa Jansen (Big Vegan Sister de Podcast): De politiek van eten. Met in de eerste aflevering Dalila Sayd, directeur van stichting Het Eetschap, over een socialer en toegankelijker voedsellandschap.

Al sinds Lisa Jansen haar Big Vegan Sister podcast startte ben ik groot liefhebber. Jansen is ontzettend goed in podcasts maken en mensen interviewen. Met haar gasten bespreekt ze allerlei maatschappelijke onderwerpen, op een altijd toegankelijke manier die je motiveert de wereld een beetje mooier achter te laten dan die nu is.

Voeding kwam tot nu toe een paar keer langs (zie laatste alinea), maar de focus van Big Vegan Sister de Podcast is veel breder. Afgelopen maand is Jansen een nieuwe serie gestart: de politiek van eten, waarin ze met haar gasten de politieke kant van voeding onderzoekt. In deze eerste aflevering is dat Dalila Sayd, directeur van stichting Het Eetschap. Sayd maakt zich sterk voor een duurzamer, maar vooral socialer voedsellandschap, waarin goed en gezond eten voor iedereen toegankelijk is. Ook in Nederland leven nog steeds enorm veel mensen in voedselonzekerheid: zij hebben niet genoeg fysieke en economische toegang tot voldoende goed, gezond en cultureel passend eten. Dalila Sayd is expert op dit gebied en vertelt in deze aflevering, Werken aan een sociaal voedsellandschap, hoe en waarom zij zich hiervoor inzet.

Jansen bespreekt soms zware onderwerpen in haar podcasts, maar door haar interviewstijl, gevoel voor humor en ontzettend prettige stem eindig ik na het luisteren altijd met een hoopvol en strijdvaardig gevoel. Via deze link ga je direct naar de podcastaflevering, waar je ook kunt doorklikken naar Spotify, iTunes of een andere podcast-app. Alle podcasts zijn getranscribeerd of worden dat binnenkort.

Andere afleveringen die je misschien interessant vindt: Dik en disabled: een vet intersectioneel gesprek met Anoesjka Minnaard en Liza Slootman; Kun je ooit helen van een eetstoornis? Met Bowie Redman Barbiers en Liza Slootman; In gesprek over activisme met Mignon Nusteling.

Lees ook
Kijktip │ Broodje Gezond

Kijktip │ Broodje Gezond

Beeld: JESHOOTS.com via Pexels Deze vrijdag tippen we Broodje Gezond van KRO NCRV. In deze videoserie onderzoeken ze allerlei feiten en fabels rondom voeding en gezondheid. Want hoe gezond zijn vitaminepillen eigenlijk en wat is het nut van vezels? Ersin Kiris en Marlijn Weerdenburg bespreken iedere aflevering een voedselhype of gezondheidsmythe....

Leestip | Gezond gebeten voor Homies

Leestip | Gezond gebeten voor Homies

Het Belgische voedingsinformatiecentrum NICE heeft een nieuw boekje uitgebracht voor 12 tot 18-jarigen. Het boekje informeert op een leuke wijze over gezonde voeding en leefstijl en is ook als PDF te lezen.

Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

De vrijdagtip van deze week is het artikel ‘Is goede voeding het nieuwe medicijn?’ uit het AD van 24 november. Hoogleraar farmacologie Saskia Braber vertelt over het onderzoek naar de geneeskrachtige werking van voeding.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief