Mijn leven is Completo

attachment-completo

Compleet. Eigenlijk een heel raar woord. Wanneer is iets compleet? Als er niets teveel is, maar ook niets ontbreekt? Een bezoek aan Chili is in ieder geval niet compleet zonder het eten van de Completo!

Tijdens mijn eerste bezoek aan Santiago de Chile, werd ik al snel met deze lokale snack geconfronteerd. Niet de meest gezonde versnapering, wel een hele lekkere. Maar wat is dan zo’n Completo en waar haal je hem? Bij een Fuente de Soda.

De ‘Fuente de soda’ (letterlijk vertaald: Soda Fontein) dateert uit de jaren ’50 en kom je in Chili nog veel tegen. Ze verkopen er snacks en water met prik, waar je vroeger een smaakje (siroop) aan toevoegde. Inmiddels is de soda fontein vervangen door flesjes frisdrank, maar vergezeld door dezelfde snack. En dat is niet zomaar een snack, maar een Completo!

Completo

De Completo is de Chileense versie van de hotdog. Een zacht wit broodje met daartussen een gekookte worst. De Completo is echter niet compleet zonder garnituur. In de film Pulp Fiction wordt de Nederlander gepositioneerd als een volk dat frietjes verzuipt in de mayonaise. Nou, zo verzuipt de Chileen zijn hete hondje in de garnituur!

Mijn favoriet is de Completo Italiano, vernoemd naar de kleuren van de Italiaanse vlag (groen – wit – rood). Een hotdog met kleine stukjes tomaat, een enorme hoeveelheid geprakte avocado en - omdat ik speciaal vraag om ‘poco mayonaise’ - een beetje mayonaise. Als je niet oppast, heb je meer mayonaise dan worst op je broodje. Bij een Fuente de Soda in het centrum van Santiago heb je voor 2.000 pesos (ong. 2,50 euro) twee Completo’s met een biertje of frisdrank naar keuze.

Er wordt eindeloos gevarieerd met Completo’s. De originele versie heeft zuurkool in plaats van avocado, maar je kunt ook je hotdog laten vervangen door dun gesneden reepjes vlees. Niet gezond, wel een hele prettige guilty pleasure. Perfect om er weer boven op te komen na een ander typisch Chileens gebruik, de pisco sour (waarover later meer).

Na het verorberen van twee Completo’s, voel je je heel compleet…

Mijn Completo Italiano:

  • Witte kadetjes
  • Avocado
  • Sap van een citroen
  • Tomaat (ontpit, om te voorkomen dat het geheel te zompig wordt)
  • Ui
  • Merkén (waarover volgende keer meer, maar kan worden vervangen door 7/10 gedroogde chilivlokken 2/10 zout en 1/10 gemalen korianderzaad)
  • Hotdogs of knakworstjes
  • Mayonaise

Maak een salsa van stukjes tomaat, een gesnipperde ui en een mespuntje merkén. Prak de avocado en breng op smaak met merkén en wat citroensap. Snijd het broodje vanaf de bovenzijde in. Plaats de worst ertussen, de avocado, de tomatensalsa en maak af met een streepje mayonaise. Vergeet niet een servetje klaar te leggen, voor je toehapt!

En natuurlijk kun je de Completo naar believen gezonder maken, bijvoorbeeld met bruine kadetten, minder vlees en meer groente.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...