Plof, natuurlijk, biologisch, dynamisch & organisch

attachment-lamsbout-A1100x825

Als wij vlees eten, dan eten we goed vlees. Althans dat probeer ik. In Nederland heb ik redelijk mijn weg door de bio industrie naar de bio slager gevonden, maar hier in Chili moet ik dat natuurlijk opnieuw doen. Dat begint, zoals alles hier, met de juiste vertaling vinden. Vervolgens de juiste leverancier. En uiteindelijk de route er naartoe.

Lang leve de sociale media. Ook hier biedt Facebook uitkomst. Al dwalend over de digitale snelweg valt mijn oog op ‘het lekkerste lamsvlees dat ik tijdens mijn 8 jaar in Chili heb gegeten’. Ik wil dat lamsvlees. En ik wil het nu. Morgenavond komen er vrienden eten, dus tijd om te verdwalen heb ik niet. Ik bekijk de website van de boerderij en lees het prachtige verhaal over de eerlijke productie, het leven van de dieren en de producten die daaruit volgen. Ik leg direct contact met de eigenaresse, want de boerderij zal (hopelijk en waarschijnlijk) niet midden in Santiago liggen. Ze legt me vriendelijk uit hoe en waar ik kan bestellen en dat er begin volgende week bezorgd wordt. Begin volgende week? Ik wil dat lam. Nu.

Gelukkig begrijpt de dame in kwestie mijn passie voor eten en voor mooie producten - ik kan erg overtuigend zijn als ik trek heb - en denkt uitgebreid met me mee. ’s Avonds na het werk ontmoet haar medewerkster mijn man – dat klinkt spannender dan het is – en niet veel later liggen twee heerlijke lamsboutjes in mijn keuken te wachten en te smachten om een marinade.

Heerlijk natuurlijk. Natuurlijk.

Lamsbout met rozemarijn en citroenmelisse uit de tuin

  • Lamsbout (ik heb 1.2 kilo incl bot voor 4 personen)
  • Rozemarijn
  • Knoflook (6 tenen)
  • Olijfolie
  • Citroen (ik neem limoen, omdat die hier lekkerder en sappiger zijn. In Nederland zou ik voor citroen kiezen)
  • Peper
  • Zout
  • Krieltjes
  • Yoghurt (magere yoghurt is minder vet en kun je eventueel even in een theedoek uit laten lekken ‘ophangen’ om wat in te dikken)
  • Merkén of chilipeper

Haal de lamsbout uit de koeling en laat op kamer temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Kook de krieltjes halfgaar en spoel ze af met ijskoud water. Snijd ze in kwarten, leg ze in een braadslede en besprenkel met een heel klein beetje olie (om plakken te voorkomen), geplukte blaadjes rozemarijn en wat zeezout.

Spoel de lamsbout af, dep droog en snijd voorzichtig in tot aan het bot. Let op dat je het vlees niet loshaalt van het bot, alleen een inkeping maakt voor de kruiden. Rits de blaadjes rozemarijn los en hak ze, samen met de helft van de schil van de citroen en de knoflook, heel fijn. Stop het kruidenmengsel in de inkepingen van de lamsbout en smeer ook de buitenkant van het vlees goed in. Plaats de braadslede met de krieltjes onderin de oven. Leg de lamsbout boven de braadslede op het rooster van je oven. Die tip heb ik van Jamie Oliver en zorgt ervoor dat het sap dat uit je vlees druipt niet verloren gaat, maar een soort jus vormt voor je aardappeltjes. Dit is ook de reden dat het niet nodig is om vooraf veel olie op je aardappels te doen.

Rooster de lamsbout gaar, afhankelijk van het gewicht. Enkele richtlijnen voor de braadtijd en kerntemperatuur staan onderaan dit artikel. Heb je een hele zware lamsbout, dan kun je de aardappeltjes een half uurtje voor het einde van de baktijd onder het vlees plaatsen of korter/niet voorkoken.

Ik serveer de lamsbout medium/rose met een lekkere salade en een sausje van yoghurt, een snufje chilipeper (of hier in Chili een snufje merkén), een klein beetje citroensap en vers gesneden citroenmelisse uit mijn vulkanische tuin (uit blog Groentje). Druppel er vlak voor het serveren wat olijfolie op en een klein takje citroenmelisse om het af te maken. Het oog wil ook wat ;-)

Lamsvlees aan het bot

Garing

Braadtijd

Kerntemperatuur

Rose

10 minuten per 500 gr + 20 min

52

Medium

13 minuten per 500 gr + 20 min

60

Well-done

28 minuten per 500 gr + 20 minuten

65 en hoger

 

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...