Voeding Nu 3 (2021)

VNU_03_2021_omslag medium

Misschien had je het online al gemerkt: er is een en ander aan het veranderen bij Voeding Nu. Editie 3 is dan ook een hele speciale: nieuwe uitgever, nieuw jasje! Abonnees hebben het blad inmiddels in huis en de PDF kun je via deze link openen. Lees je de artikelen liever via de site? Hieronder staan ze allemaal bij elkaar.

Nu het magazine wordt gemaakt door Alea Publishers, staat er ook een nieuwe hoofdredacteur aan het roer. In haar Redactioneel stelt Angela Jans zich voor en vertelt ze meer over het nieuwe Voeding Nu: 

Zoals u als lezer van Voeding Nu wellicht heeft vernomen, is dit magazine en mediaplatform recent overgegaan naar een andere uitgever: Alea Publishers, uitgever van vakbladen en platformen in food zoals Bakkers in Bedrijf, EVMI en Vlees Magazine. Tegelijk is Hans Kraak van baan veranderd. We willen hem hierbij hartelijk danken voor zijn jarenlange inzet voor dit mooie blad. Het betekent ook dat ik mezelf hier met veel plezier aan u mag voorstellen als de nieuwe hoofdredacteur van Voeding Nu. Mijn naam is Angela Jans, ik ben een ervaren journalist en bladenmaker en ben met veel enthousiasme met Voeding Nu aan de slag gegaan.

Nieuwe uitgever, nieuwe hoofdredacteur, daar hoort ook een nieuwe look bij. We hebben naar een vorm gezocht die niet heel erg afwijkt van wat u gewend bent, want we willen dat het blad herkenbaar blijft. Daarom behouden we ook de vaste rubrieken en uiteraard blijft de vakinhoudelijke informatie en betrouwbaarheid overeind. Tot slot doen we er nog een schepje bovenop: elk nummer van Voeding Nu telt voortaan minstens veer- tig pagina’s en krijgt vier vaste katernen: Wetenschap, Overheid & Beleid, Productontwikkeling en Diëtetiek.

Als vanouds zal in elke uitgave ook een thema centraal staan. Dit keer is dat: Voeding en Brein. Zo komen onder meer vragen aan de orde als: welke voedingsstoffen zijn goed om beter geconcentreerd te blijven en wat doen noten voor de hersenen? En: is het mogelijk Alzheimer te voorkomen of te vertragen? Onderzoekers hebben inmiddels aanwijzingen waaruit blijkt dat in ieder geval een slechte voedingsstatus is gerelateerd aan een hoger risico op klinische progressie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Verder blijkt uit een studie van het RIVM dat het nadelige gezondheidseffect van stress, niet wordt verklaard door ongezond gedrag en overgewicht.

Zelf ben ik een enorme liefhebber van eten en drinken, misschien stiekem zelfs wel een ouderwetse Bourgondiër, maar dan eentje met 21ste eeuwse eetgewoonten. Zo let ik op de inname van suikers en vetten en trek ik minstens drie keer per week mijn hardloopschoenen aan voor voldoende beweging in de buitenlucht. Al die goeie voornemens ten spijt, regelmatig duikt in mijn hoofd toch zomaar plotsklaps zin in chips of koek op. Spontane trek in een bordje sla heb ik dan weer nooit. Hoe kan dat? Waarom vinden we vet eigenlijk zo lekker? Tsja, voeding en brein. U leest het allemaal verderop in dit magazine.

Wilt u graag nog wat meer weten over mij als persoon, met mij in gesprek, heeft u tips, wensen of ideeën voor Voeding Nu? Bel, mail of app mij gerust: 0613068100, angelajans@aleapublishers.nl. Graag kom ik met u in contact!

angelajans

 

In deze editie

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Uit Voeding Nu 3: Het zijn niet alleen bouwstenen en smeermiddelen voor ons lichaam, vetten bepalen ook de smaak van voedingsmiddelen. Waarom vinden we vet eigenlijk zo lekker? Dr. Guido Camps, dagvoorzitter en spreker op het congres VoedingNL 21 over Vet en metabole gezondheid: “Vet is gewoon de zesde smaak, naast zoet, zout, zuur, bitter en umami.”

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Uit Voeding Nu 3: Hoewel vaak wordt gedacht dat de behoefte aan B-vitaminen, waaronder vitamine B12 en foliumzuur, verhoogd is bij een fysiek actieve leefstijl, laat onderzoek onder deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hiervoor geen aanwijzing zien.

Ziekte van Alzheimer: Slechte voeding hoger risico

Uit Voeding Nu 3: Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol kan spelen bij het krijgen van dementie. Uit onderzoek blijkt dat tot 40% van alle gevallen van dementie toe te schrijven is aan omgevingsfactoren, zoals een gezonde leefstijl, bestaande uit niet roken, voldoende fysieke en sociale activiteiten en een gezond voedingspatroon (1). Daarnaast weten we dat mensen met een gevorderde Alzheimerdementie vaak gewicht verliezen en lijden aan ondervoeding. Wat de rol van voeding is in het beginstadium van de ziekte is echter nauwelijks onderzocht.

De passie van: NAV-lid Corné van Dooren

Uit Voeding Nu 3: De passie van NAV-lid Corn'e van Dooren: ‘Ik kijk uit naar onderzoek over de biodiversiteit op ons bord’

Voedselkeuzelogo: zo pas je het algoritme aan

Uit Voeding Nu 3: Gezonde keuzes gemakkelijker maken, dat is het doel van een voedselkeuzelogo. Nutri-Score is in Nederland als voedselkeuzelogo aangenomen onder de voorwaarde dat het aansluit bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen. In februari is een internationale wetenschappelijke commissie begonnen om het achterliggend algoritme van Nutri-Score beter te laten aansluiten bij de voedingsrichtlijnen van de zeven landen die Nutri-Score willen gaan invoeren. Hier ga ik in op wat de commissie mijns inziens moet doen om het algoritme te verbeteren.

Eiwitnorm ouderen

Uit Voeding Nu 3: De Gezondheidsraad [1] is in maart 2021 uitgekomen met nieuwe voedingsnormen voor eiwit. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd van 0,8 g/kg lichaamsgewicht naar 0,83 g/kg lichaamsgewicht. Hiermee is de aanbevolen hoeveelheid gelijkgetrokken met de aanbevolen hoeveelheid die EFSA [2] hanteert. Voor ouderen zijn er geen andere normen voor de eiwitinname dan voor jongere volwassenen. De Gezondheidsraad en European Food Safety Authority geven aan dat ouderen geen extra eiwit nodig hebben. Het advies van de Gezondheidsraad geldt voor gezonde ouderen.

Fructose nu slechter dan vijf jaar geleden

Uit Voeding Nu 3: Fructose is een van de meest besproken en onderzochte stoffen in de dagelijkse voeding. Het zoete bestanddeel van gewone suiker heeft al heel lang de schijn tegen, maar had altijd de wetenschappers mee. Hoe is het met dat onderzoek gesteld? Het ziet er nu een stuk slechter uit voor fructose dan vijf jaar geleden.

MRI meet effect voeding in hersenen

Uit Voeding Nu 3: De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat in het jaar 2050 meer dan twee miljard mensen 60 jaar of ouder zullen zijn. Deze mensen hebben vaak een sterk verhoogd risico op een verstoorde informatieverwerking in de hersenen (het cognitief functioneren), diabetes type 2, en hart- en vaatziekten. De Universiteit Maastricht voert binnen de vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen onderzoek uit naar de langere-termijn effecten van een gezonde leefstijl op de vaatfunctie in de hersenen.

Column: Actieve herinneringen

Uit Voeding Nu 3: Column van Michelle Vrij. Het zijn rare tijden! Al meer dan een jaar hebben we te maken met maatregelen die ons door het coronavirus worden opgelegd. Gelukkig worden we eens in de zoveel tijd bemoedigend toegesproken door demissionaire minister-president Mark Rutte. Helaas liet zijn geheugen hem in de steek en...

Leefstijl geen verklaring relatie stress-gezondheid

Uit Voeding Nu 3: Stressvol werk kan nadelige gezondheidseffecten hebben, zoals overspanning of burn-out. Inzicht in hoe stress op het werk kan leiden tot een slechte gezondheid is van belang om preventieve maatregelen te kunnen inzetten. De resultaten van deze studie tonen aan dat roken, weinig bewegen, weinig groente- en/of fruitconsumptie en overgewicht geen verklaring zijn voor de relatie tussen werkstress en slecht ervaren gezondheid bij werkenden met een laag opleidingsniveau.