Campina-kwark als herstelvoeding voor Nederlandse Olympiërs in Rio

attachment-epke-zonderland

De sporters van TeamNL die voor Nederland mee gaan doen aan de Olympische Spelen in RIO krijgen tijdens het toernooi kwark van Campina met een extra hoog eiwitgehalte(10 gram per 100 gram). Vandaag presenteerde turnkampioen Epke Zonderland in Sportcentrum Papendal de nieuwe milde kwark. Samen met Erik te Velthuis, manager van topsportrestaurant Papendal, was Zonderland betrokken bij de ontwikkeling van de kwark die vanaf nu ook in de Nederlandse supermarkten te vinden is.

‘Sinds we een samenwerkingsovereenkomst sloten met FrieslandCampina was het aftasten wat we voor elkaar konden betekenen’, zei Maurits Hendriks,  Chef de Mission van TeamNL, bij de presentatie. ‘Maar zuivel en topsport is een logische combinatie. Het is een vast onderdeel van de maaltijden van een topsporter. Door de betrokkenheid van de experts op het gebied van sportvoeding van TeamNL en Campina, voldoet de kwark aan alle voorwaarden die topsporters stellen aan hun voeding. We hebben er de afgelopen jaren aan gewerkt.’

Rijk aan proteïne

De nieuwe Campina milde, magere kwark is van nature rijk  aan proteïne (10 gram per 100 gram) en is bedoeld voor de opbouw en het herstel van de spieren. ’20 gram is de bekende maat die geldt voor herstel in de eerste twintig minuten na de training’, weet kok Te Velthuis. ‘Meer eiwit heeft geen groter effect, dat geldt voor ieder lichaam. Na enkele uren heeft het pas weer zin opnieuw eiwit aan te vullen. Een sporter als Zonderland heeft op een zware trainingsdag meerdere herstelmomenten nodig.’

Official supplier

Campina is official supplier van TeamNL. Op verzoek van NOC*NSF zal het bedrijf tijdens de spelen van RIO - die op de kop af over 87 dagen beginnen - zorgen voor de aanvoer van de verse magere kwark. ‘Dat is nog een hele logistieke operatie’, weet Kamiel Maase, coördinator wetenschappelijke ondersteuning topsport van NOC*NSF, die tevens bij de ontwikkeling van het product betrokken was. ‘De sporters in Rio maken gebruik van de gezamenlijke voorzieningen voor hun eten, geleverd door een Amerikaans cateringbedrijf, de  Campina-producten worden ernaast geleverd. We zijn ook nog bezig om het Sportsgrain Sportbrood naar Rio te krijgen.’

Turnkampioen

Turnkampioen Epke Zonderland vertelde tijdens de bijeenkomst dat hij zich sinds zijn actieve sportcarrière in gezonde voeding is gaan interesseren. Hij mocht in het ontwikkelingsstadium de kwark testen en is er positief over te spreken. ‘Genoeg eiwit, niet te (mieren)zoet, niet te veel maar wel wat nodig suiker en niet allerlei onnodige zoetstoffen’, zegt hij. ‘Herstelvoeding is heel belangrijk, vandaar dat ik een hoog eiwitpercentage in de geteste kwark belangrijk vond. Je kunt een hoog percentage hebben, maar het moet wel lekker blijven zonder allerlei zoet- of smaakstoffen.’

Er zijn drie varianten beschikbaar: kwark naturel zonder toegevoegde suiker en twee licht gezoete varianten met vanille- of kokossmaak.

 

Lees ook
Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Er is een daadkrachtig politiek beleid nodig om de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon ‘het nieuwe normaal’ te maken. Dat werd duidelijk tijdens het eerste Plant the Future-diner dat op 14 oktober werd georganiseerd door de Transitiecoalitie Voedsel in Den Haag.

Kijktip: The Game Changers

Kijktip: The Game Changers

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNU een kijk-, luister- of leestip. De vrijdagtip van deze week is de Neflix documentaire The Game Changers waarin het verhaal van James Wilks verteld wordt.

Column | Thrill seeken

Column | Thrill seeken

'Waarom doe ik dit eigenlijk?’ vraag ik aan mijn triathlonmaatje. Het is veel te vroeg, het water ijskoud en ik ben ontzéttend nerveus. Eenmaal gestart, zwem ik de spanning en de kou weg en fiets en loop ik de benen uit mijn lijf. Na de finish voel ik me euforisch en ik straal de rest van de dag. Dáárom doe ik dit dus!