CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

weegschaal voeten

Het overgewicht onder jongeren van 4 tot 25 jaar is in de periode 2019-2020 licht toegenomen. Desondanks ervoer de overgrote meerderheid van deze groep hun gezondheid als goed of zeer goed. Dit blijkt uit cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM.

In 2019-2020 had bijna 18 procent van de 4- tot 25-jarigen overgewicht (een BMI van 25,0 of meer), terwijl dit in de periodes 2015-2016 en 2017-2018 nog 16 procent was. Binnen deze groep had in 2019-2020 12,6 procent van de 4- tot 12-jarigen overgewicht; bij de 12- tot 18-jarigen was dit 15,4 procent en bij de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) was dit 25,3 procent.

Kinderen tot 12 jaar ervaren nauwelijks een mindere gezondheidsbeleving wanneer ze overgewicht hebben ten opzichte van leeftijdsgenoten zonder overgewicht; voor jongeren vanaf 12 jaar geldt dit wel.

Bij de 12- tot 18 jarigen zonder overgewicht ervaart 93 procent de eigen gezondheid als (zeer) goed; bij leeftijdsgenoten met overgewicht is dit 83 procent. Bij jongvolwassenen is dit 90, respectievelijk 84 procent.

Lees ook
Food100 van 2021 bekend

Food100 van 2021 bekend

De Food100 van 2021 is bekend. Op deze lijst van vijftig changemakers jonger dan 30 jaar én vijftig gamechangers ouder dan 30 jaar staan onder andere Jeanne van Ittersum van Trash'ure Taarten, Johan Leenders van Oranjehoen, Joost Rietveld en Merijn Corneel Koops van Too Good to Go, en Linda Klunder en Lars Gierveld van Kumasi Drinks.

Leestip: dubbelinterview uit NRC: ‘Ik ben aan niemand verplicht om dun te zijn. Zelfs niet om gezond te zijn’

Leestip: dubbelinterview uit NRC: ‘Ik ben aan niemand verplicht om dun te zijn. Zelfs niet om gezond te zijn’

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we een dubbelinterview uit NRC, waarin wetenschapsjournalist Asha ten Broeke en cardioloog Janneke Wittekoek discussiëren over dik zijn, preventie, discriminatie en oplossingen.

Bouw Food Innovation Park gestart

Bouw Food Innovation Park gestart

Op 16 juli startte de bouw van het Food Innovation Park in Roeselare, Vlaanderen. Op dit wetenschaps- en ondernemerspark zal onderzoek en innovatie binnen de voeding- en gezondheidssector centraal staan.