CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

weegschaal voeten

Het overgewicht onder jongeren van 4 tot 25 jaar is in de periode 2019-2020 licht toegenomen. Desondanks ervoer de overgrote meerderheid van deze groep hun gezondheid als goed of zeer goed. Dit blijkt uit cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM.

In 2019-2020 had bijna 18 procent van de 4- tot 25-jarigen overgewicht (een BMI van 25,0 of meer), terwijl dit in de periodes 2015-2016 en 2017-2018 nog 16 procent was. Binnen deze groep had in 2019-2020 12,6 procent van de 4- tot 12-jarigen overgewicht; bij de 12- tot 18-jarigen was dit 15,4 procent en bij de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) was dit 25,3 procent.

Kinderen tot 12 jaar ervaren nauwelijks een mindere gezondheidsbeleving wanneer ze overgewicht hebben ten opzichte van leeftijdsgenoten zonder overgewicht; voor jongeren vanaf 12 jaar geldt dit wel.

Bij de 12- tot 18 jarigen zonder overgewicht ervaart 93 procent de eigen gezondheid als (zeer) goed; bij leeftijdsgenoten met overgewicht is dit 83 procent. Bij jongvolwassenen is dit 90, respectievelijk 84 procent.

Lees ook
WUR-hoogleraar Renger Witkamp kritisch over afslankmiddel Mysimba

WUR-hoogleraar Renger Witkamp kritisch over afslankmiddel Mysimba

Het Zorginstituut adviseert om het afslankmiddel Mysimba te vergoeden vanuit het basispakket. Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan Wageningen University & Research, reageert op Resource kritisch op het advies. Hij noemt het een paardenmiddel waarvan de kans groot is dat het bijwerkingen geeft.

WUR-studie: Meerderheid thuiszorgmedewerkers gemotiveerd om cliënten voedingsadvies te geven

WUR-studie: Meerderheid thuiszorgmedewerkers gemotiveerd om cliënten voedingsadvies te geven

Een meerderheid van de thuiszorgmedewerkers is gemotiveerd om oudere cliënten voedingsadvies te geven en hen te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes. Daarvoor hebben ze wel extra kennis nodig. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research.

Personalised Nutrition For All-challenge zoekt innovatieve hulpmiddelen

Personalised Nutrition For All-challenge zoekt innovatieve hulpmiddelen

Om de innovatie van gepersonaliseerde voeding te versnellen, lanceren EIT Food, Foodvalley NL en Food Innovation Hub Europe de challenge Personalised Nutrition For All. Startups en multistakeholdergroepen worden uitgenodigd om hun ideeën voor gepersonaliseerde voeding in de dienen. De winnaars ontvangen een budget van €30.000 euro om hun idee verder...