Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

ontbijtkoek-nutri-score

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.

De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor deze producten berekende zij de Nutri-Score om te laten zien hoe gezond ze zijn volgens het voedselkeuzelogo.

De consumentenorganisatie analyseerde al eerder tussendoortjes en ontbijtgranen.

Scores

Van deze vijftig geteste ontbijtkoeken kregen slechts zes producten een A-score. Dit zijn de ontbijtkoeken met de ‘zero%’ en ‘lower cal’ claims. Negenentwintig van de vijftig producten kregen een C-score en vijftien producten kregen een D-score. Hieruit blijkt dus dat slechts één op de acht ontbijtkoeken een A scoort.

Minder suiker

De ontbijtkoeken met een D-score zijn met name producten met een smaakje. Volgens de Consumentenbond bevatten deze producten vaker ongezonde ingrediënten zoals chocolade. Dit zorgt voor meer verzadigde vetten. De repen met een A-score bevatten minder suikers. Ze bevatten wel suiker, maar geen toegevoegde suikers.

De zoetste ontbijtkoek uit de test is Peijnenburg Rozijnen. Deze ontbijtkoek bevat 47,7 gram suiker per 100 gram. Deze ontbijtkoek scoort dan ook een D. Alle gewone ontbijtkoeken, zonder ‘minder suiker’ claim, bestaan voor 32-48% uit suiker en krijgen een C of D.

‘Rijk aan vezels’

Bij de ‘zero%’ ontbijtkoeken is de suiker vervangen door zoetmakende chicoreiwortelvezels. Daardoor hoeft er geen suiker toegevoegd te worden en wordt de ontbijtkoek vezelrijker. De ‘zero%’ ontbijtkoeken bevatten gemiddeld 19% vezels volgens de test van de Consumentenbond. De Snelle Jelle Zero bevat de meeste vezels, bijna 24 gram per 100 gram.

Ontbijtkoeken mogen zichzelf ‘rijk aan vezels’ noemen als zij minimaal 6 gram vezels bevatten per 100 gram. Zestien van de vijftig onderzochte ontbijtkoeken voldoet hieraan. Zes van de onderzochte ontbijtkoeken halen niet het minimum van 3 gram per 100 gram om ‘bron van vezels’ te mogen vermelden, de rest haalt dit wel.

Toegevoegde vezels

Volgens de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) bevatten voedingsmiddelen waar van nature vezels in zitten andere voedingsstoffen dan toegevoegde vezels. Zo bevatten zij van nature vitaminen en mineralen. Daarom adviseert de MLDS om te kiezen voor voedingsmiddelen die van nature vezelrijk zijn.

Toegevoegde vezels kunnen volgens de MLDS geen kwaad en kunnen helpen om de dagelijkse vezelinname van dertig tot veertig gram te halen. Maar ze hebben volgens de stichting niet dezelfde gezondheidsvoordelen als producten die van nature vezelrijk zijn zoals groenten, fruit, noten, aardappels, volkorenbrood.

Volkoren

Wat volgens de Consumentenbond opvalt is dat de volkoren ontbijtkoeken nauwelijks meer vezels bevatten dan de gewone ontbijtkoeken. Bij geen enkele volkoren ontbijtkoek is 100% van het meel volkoren. Het meel bestaat altijd uit een combinatie van volkorenmeel en bloem.

Marketingtrucs

Volgens de Consumentenbond gebruiken fabrikanten diverse trucs om ontbijtkoek gezonder te doen lijken. Ook proberen zij volgens de bond suikerhoeveelheden te verbloemen. Fabrikanten gebruiken volgens de Consumentenbond termen als ‘volkoren’, terwijl maar een deel van het meel volkoren is.

Ook de claim ‘vetarm’ zou overbodig zijn volgens de bond, aangezien gewone ontbijtkoek nooit veel vet bevat. Een laatste veelgebruikte term is ‘met rogge’, terwijl rogge altijd het basisingrediënt is van ontbijtkoek. Volgens de Consumentenbond zou de Nutri-Score een tegenwicht bieden aan dit soort marketingtrucs.

“De voedingswaarde van ontbijtkoeken loopt nogal uiteen. In het schap is dat niet makkelijk te zien, Nutri-Score maakt de verschillen wel direct duidelijk. Daarom pleiten wij ervoor dat dit voedselkeuzelogo ook in Nederland op alle levensmiddelen wordt ingevoerd,” vertelt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

VMT schreef eerder ook over Nutri-Score:

 
Lees ook
Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

Tweede Nationale Groente- en Fruitdag

Tweede Nationale Groente- en Fruitdag

Op 14 oktober is het Nationale Groente- en Fruitdag. Hierbij worden Nederlanders opgeroepen om rond 16.00 uur tussendoor groenten en fruit te eten en mensen zo te enthousiasmeren om extra groenten en fruit te eten.

Lidl start als eerste pilot met Eco-Score in Nederland

Lidl start als eerste pilot met Eco-Score in Nederland

Lidl is de eerste supermarkt die in Nederland die start met een pilot op de Eco-Score, het nieuwe label dat consumenten moet helpen in één oogopslag een duurzame keuze te maken.