Food Innovation Bacherlor’s award: Groenola, Pizza in je Waffle en Fabalicious in de prijzen

Groenola

Groenola van de Hanze Hogeschool Groningen wint de Food Innovation Bachelor’s Award (FIBA) 2019 van het Voedingscentrum. Derdejaars studenten Voeding en diëtetiek Dailiana Kroneman, Hilly LautenBach, Marit Heida en Nel Jensma ontwikkelden een krokante granola op basis van haver, kikkererwten en wortel met een vleugje kaneel. Het is 100 procent plantaardig, zit vol met vezels en is rijk aan vitamine A.

De Groenola van de Hanze Hogeschool nam het op tegen Pizza in je waffle, Fabalicous, Vitaminasi en Smeer. Volgens de jury is de granola goed onderbouwd, is het concept goed uitgewerkt en vormt het ontbijtproduct een gezondere variant in de categorie ontbijtgranen.

Groenola

De krokante granola op basis van haver, kikkererwten en wortel met een vleugje kaneel onderscheidt zich op verschillende onderdelen van andere granola’s. Naast dat het product de vezel- en groenteconsumptie al vroeg op de ochtend moet stimuleren, hebben de meiden ook nagedacht over duurzaamheid. Het plan is om de lelijke wortels die de supermarkt niet halen te gebruiken zodat er niks verloren gaat.

Dol gelukkig is het viertal. ‘’We zijn er vanaf het begin zo intensief en gepassioneerd mee bezig geweest,’’ aldus Hilly Lautenbach. Alle vier geven ze aan het product te willen door ontwikkelen en op de markt te brengen, met als doel de wereld net iets gezonder en duurzamer te maken.

Pizza in je Waffle

Pizza in je Waffle, met zijn bijzonder excentrieke naam, won de tweede prijs. De groep van de HAS-hogeschool ontwikkelde een hartige groentewaffel met als mogelijkheid zelf toppings te kiezen. Het doel is het voedselaanbod bij dagattracties gezonder te maken.

Ook maakt de groep gebruik van nudging door van de plantaardige keuze de defaultkeuze te maken en mensen te complimenteren op de hoeveelheid groenten (195 gram) die ze zojuist hebben gegeten.

Fabalicious

Liselore Marcuse en Lina von Hackewitz van Wageningen University and Research (WUR)  presenteerden een duurzaam zoet broodbeleg op basis van aquafaba en aardbeien. Het veganistische en glutenvrije broodbeleg kan als alternatief dienen voor jam, chocopasta en ander zoet broodbeleg. Het product maakt gebruik van kikkererwtenwater (aquafaba) dat eenzelfde soort eigenschap heeft als eiwit die het product luchtig maakt. Ook bevat het product 54% minder calorieën ten opzichte van een portie aardbeienjam.

‘’Het is onduidelijk wat er met alle aquafaba in de voedingsmiddelenindustrie wordt gedaan. De kans bestaat dat dit wordt weggegooid’’, aldus Marcuse. De Wageningse studenten geven aan graag een hoger doel aan deze reststroom te geven. De vrouwen zijn van plan hun product door te ontwikkelen. Op dit moment zijn ze bezig een specifieke stabilisator te creëren waardoor ze de hoeveelheid poedersuiker in het product kunnen terugdringen. Dit reduceert de hoeveelheid calorieën en maakt het nog gezonder.

Etiketprijs gaat naar Breekers

De prijs voor het beste etiket is gewonnen door het concept ‘Breekers by Moon’s Backery’ van de Haagse Hogeschool. Monica van Nieuwkoop besteedde veel aandacht aan het etiket. Niet alleen had ze alle wettelijke onderdelen goed uitgewerkt, iets wat voorgaande jaren ontzettend lastig bleek te zijn onder participanten. Ook zag het etiket er heel aansprekend uit.

Food Innovation Bachelor’s Award 2019

De FIBA vond voor de vijftiende keer plaats. Dit keer was de locatie perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De organisatie van de FIBA ontving dit jaar vijfentwintig inzendingen, vijf meer dan vorig jaar. Het initiatief van het Voedingscentrum stimuleert studenten een foodconcept te maken dat bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon.

Gerda Feunekes directeur van het Voedingscentrum is trots dat steeds meer producten die op de FIBA gepresenteerd worden een doorstart maken en in de supermarkt belanden.

Lees in Voeding Nu 2 (2019) meer over de Food Innovation Bachelor’s Award en hoe de winnares van 2018, Chantal van der Noordt het maakt.

Lees ook
Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

Tweede Nationale Groente- en Fruitdag

Tweede Nationale Groente- en Fruitdag

Op 14 oktober is het Nationale Groente- en Fruitdag. Hierbij worden Nederlanders opgeroepen om rond 16.00 uur tussendoor groenten en fruit te eten en mensen zo te enthousiasmeren om extra groenten en fruit te eten.

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) publiceert een video met tips om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen.