Food100 van 2021 bekend

Food100 2021

De Food100 van 2021 is bekend. Op deze lijst van vijftig changemakers jonger dan 30 jaar én vijftig gamechangers ouder dan 30 jaar staan onder andere Jeanne van Ittersum van Trash'ure Taarten, Johan Leenders van Oranjehoen, Joost Rietveld en Merijn Corneel Koops van Too Good to Go, en Linda Klunder en Lars Gierveld van Kumasi Drinks.

“Een mooie afspiegeling van lefhebbers die anders durven, denken en doen binnen het Nederlandse voedselsysteem” zegt juryvoorzitter Isabel Boerdam over de lijst van 2021. “De voedselveranderaars komen niet alleen vanuit heel het land, maar ook vanuit alle lagen in de voedselketen: van vooruitstrevende agrariërs tot docenten en wetenschappers, van jonge ondernemers tot professionals met jarenlange ervaring tot aan een chef-kok met groene Michelinster.”

Food100

De Food100 wordt jaarlijks samengesteld. Het resultaat is een lijst van honderd gevestigde leiders en aanstormende talenten die zich dagelijks hard maken voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen . Uit de 340 aanmeldingen voor deze lijst selecteerde de jury vijftig changemakers jonger dan 30 jaar én vijftig gamechangers ouder dan 30 jaar. Hieruit kiest de jury nog zes foodhelden, zoals in 2019 chef-kok Nel Schellekens met haar 0%-waste en 100%-taste filosofie of in 2020 Arjuna Huis in ‘t Veld die met De Melkbrouwerij laat zien hoe mooi natuurlijkinclusief boeren kan zijn. Deze foodhelden maakt de jury maandag 20 september via een livestream bekend. 

Jury

De jury bestaat dit jaar uit: voorzitter Isabel Boerdam (eigenaar Green Food Lab en initiatiefnemer Nationale Week Zonder Vlees), Nadia Zerouali (culinair schrijfster), Anne Reijnders (freelance programmamaker en eigenaar cateringbedrijf De Lekkere Man), Tarique Arsiwalla (mede-oprichter duurzame diervoedingproducent Protix), Ama Koranteng-Kumi (oprichter stadstuinen Bloei & Groei), Jeroen Candel (universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit), Tim van der Mark (varkenshouder en bestuurslid bij Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) en Christiaan Vette (innovatie- en transformatie-adviseur).

Bekijk hier de lijst van de Food100.

Lees ook
Schooltuin, samen eten of koken helpt

Schooltuin, samen eten of koken helpt

Gezond en duurzaam eten is een belangrijk thema voor opgroeiende kinderen en jongeren. Het verdient de voortdurende aandacht, ook op school. De effectiviteit van voedselonderwijs wordt vergroot door kennis te combineren met vaardigheden, zoals eten bereiden, proeven, samen eten of tuinieren in de schooltuin, en het betrekken van ouders hierbij.

Gezondere keuze dankzij kennis

Gezondere keuze dankzij kennis

Meer dan de helft van de bevolking is te zwaar. Dit leidt tot vele aandoeningen zoals onder meer diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker. Artsen en verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het bespreekbaar maken en doorverwijzen bij overgewicht. Reden om aandacht te vragen voor overgewicht en leefstijl in de opleidingen...

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.