Foodwatch: te veel zout in voeding

zout-pixabay

Foto: Pixabay

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.

Het RIVM adviseert voor mannen tussen de 31 en 50 jaar een inname van 9.4 gram per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een maximum van 5 gram adviseert. Volgens berekeningen van Foodwatch heeft deze groep op 14 juli de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen.

Het zout krijgen de mannen vooral binnen door de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. 83 procent is afkomstig uit voedingsmiddelen en de overige 17 procent wordt thuis of aan tafel toegevoegd. De grootste bronnen van zout in ons dieet zijn volgens Foodwatch brood en graanproducten (26 procent), daarna vleesproducten (20 procent), en als derde zuivel (17 procent).

Foodwatch vindt dat voedselproducenten te weinig doen om de grote hoeveelheid zout in hun producten te verminderen. Om aandacht te vragen start de voedselwaakhond met de Zoutmaxdag. De eerst volgende zoutmaxdag voor vrouwen is voor meisjes van 4-8 jaar (11 september). Het is de vierde keer dat foodwatch Zoutmaxdag uitroept. De dag is opgezet naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief
Meer over
Lees ook
Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.

RIVM: Volwassenen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen

RIVM: Volwassenen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen

Mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar kregen in 2020-2021 dagelijks genoeg jodium binnen via voedsel. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek onder volwassenen in Noord-Nederland. Wel moet de hoeveelheid per dag bij vrouwen niet verder dalen.

Veel suiker en zout in barbecuesauzen

Veel suiker en zout in barbecuesauzen

Het Voedingscentrum vergeleek zes kant-en-klare barbecuesauzen met elkaar. Daaruit blijkt dat een groot aantal sauzen veel suiker en zout bevatten.