’Gezonder eetpatroon bij vmbo-jongeren door DOiT lesprogramma’

attachment-frisdrank-glazen

Meisjes drinken minder frisdrank en jongens ontbijten vaker als ze het Dutch Obesity Intervention in Teenagers (DOiT) lesprogramma volgen. Effecten van het programma op het gewicht blijven vooralsnog uit. Dit blijkt uit de studie van onderzoeker Femke van Nassau van de Vrije Universiteit Amsterdam, die de werking van dit programma in de praktijk onderzocht.

DOiT is een lesprogramma dat bestaat uit 12 theorielessen en 4 gymlessen en heeft de bedoeling om overgewicht onder leerlingen op het vmbo te voorkomen. Het geeft aandacht aan zowel gezonde voeding als aan voldoende beweging.

 

Verbetering

Van Nassau volgde van 2011 tot 2013 meer dan 2000 kinderen in de leeftijd van 12-14 jaar die op school met het lesprogramma gingen werken. Twintig maanden na de start van het programma bleek dat meisjes gemiddeld één glas minder suikerhoudende drank per dag dronken. Verder gingen jongens iets vaker ontbijten in vergelijking met jongeren die het programma niet kregen.  

 

Geen effect

Dat de effecten op het gewicht vooralsnog uitblijven kan volgens van Nassau meerdere redenen hebben. ‘Mogelijk zou bijvoorbeeld het effect op de gedragingen nog te klein zijn en is er meer gedragsverandering nodig om effecten op het gewicht te kunnen waarnemen.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Vooral hoog opgeleiden geraakt door advertenties voor gezonde voeding

Lees ook
Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Column: Proeven doe je met je ogen

Column: Proeven doe je met je ogen

Uit Voeding Nu 3: Of je nu ’s avonds op de bank tv kijkt, door de supermarkt loopt of onderweg bent naar je werk, bijna overal kom je in aanraking met eten en drinken. Veel mensen hebben weinig inzicht in hoe deze voedselomgeving ons gedrag beïnvloedt.