’Gezonder eetpatroon bij vmbo-jongeren door DOiT lesprogramma’

attachment-frisdrank-glazen

Meisjes drinken minder frisdrank en jongens ontbijten vaker als ze het Dutch Obesity Intervention in Teenagers (DOiT) lesprogramma volgen. Effecten van het programma op het gewicht blijven vooralsnog uit. Dit blijkt uit de studie van onderzoeker Femke van Nassau van de Vrije Universiteit Amsterdam, die de werking van dit programma in de praktijk onderzocht.

DOiT is een lesprogramma dat bestaat uit 12 theorielessen en 4 gymlessen en heeft de bedoeling om overgewicht onder leerlingen op het vmbo te voorkomen. Het geeft aandacht aan zowel gezonde voeding als aan voldoende beweging.

 

Verbetering

Van Nassau volgde van 2011 tot 2013 meer dan 2000 kinderen in de leeftijd van 12-14 jaar die op school met het lesprogramma gingen werken. Twintig maanden na de start van het programma bleek dat meisjes gemiddeld één glas minder suikerhoudende drank per dag dronken. Verder gingen jongens iets vaker ontbijten in vergelijking met jongeren die het programma niet kregen.  

 

Geen effect

Dat de effecten op het gewicht vooralsnog uitblijven kan volgens van Nassau meerdere redenen hebben. ‘Mogelijk zou bijvoorbeeld het effect op de gedragingen nog te klein zijn en is er meer gedragsverandering nodig om effecten op het gewicht te kunnen waarnemen.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Vooral hoog opgeleiden geraakt door advertenties voor gezonde voeding

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lesprogramma Smaaklessen van WUR opnieuw als effectief beoordeeld

Lesprogramma Smaaklessen van WUR opnieuw als effectief beoordeeld

Het lesprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research is opnieuw erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Het lesprogramma, dat elke vijf jaar wordt beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit, heeft de erkenning ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ gekregen. De erkenning is verkregen op basis van resultaten uit...

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

STIVA neemt juridische stappen tegen TikTok-account

STIVA neemt juridische stappen tegen TikTok-account

De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) neemt juridische stappen tegen TikTok-account SterkindeKeuken, dat zegt directeur Peter de Wolf tegen onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). SterkindeKeuken plaatst video’s op TikTok die lijken op alcoholreclame en dat wil de alcoholsector niet.