’Gezonder eetpatroon bij vmbo-jongeren door DOiT lesprogramma’

attachment-frisdrank-glazen

Meisjes drinken minder frisdrank en jongens ontbijten vaker als ze het Dutch Obesity Intervention in Teenagers (DOiT) lesprogramma volgen. Effecten van het programma op het gewicht blijven vooralsnog uit. Dit blijkt uit de studie van onderzoeker Femke van Nassau van de Vrije Universiteit Amsterdam, die de werking van dit programma in de praktijk onderzocht.

DOiT is een lesprogramma dat bestaat uit 12 theorielessen en 4 gymlessen en heeft de bedoeling om overgewicht onder leerlingen op het vmbo te voorkomen. Het geeft aandacht aan zowel gezonde voeding als aan voldoende beweging.

 

Verbetering

Van Nassau volgde van 2011 tot 2013 meer dan 2000 kinderen in de leeftijd van 12-14 jaar die op school met het lesprogramma gingen werken. Twintig maanden na de start van het programma bleek dat meisjes gemiddeld één glas minder suikerhoudende drank per dag dronken. Verder gingen jongens iets vaker ontbijten in vergelijking met jongeren die het programma niet kregen.  

 

Geen effect

Dat de effecten op het gewicht vooralsnog uitblijven kan volgens van Nassau meerdere redenen hebben. ‘Mogelijk zou bijvoorbeeld het effect op de gedragingen nog te klein zijn en is er meer gedragsverandering nodig om effecten op het gewicht te kunnen waarnemen.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Vooral hoog opgeleiden geraakt door advertenties voor gezonde voeding

Lees ook
Jongeren voor jongeren

Jongeren voor jongeren

De Food Boost Challenge wil Nederlandse jongeren tussen 12 en 20 jaar verleiden tot het eten van meer groente en fruit.

Blog | Drie nieuwe stagiairs bij Voeding Nu

Blog | Drie nieuwe stagiairs bij Voeding Nu

Niet een, niet twee, maar drie nieuwe stagiairs zijn de afgelopen weken gestart bij Alea Publishers. Alle drie Voeding en Diëtetiek-student en dus voornamelijk aan de slag bij Voeding Nu. Geweldig leuk en geweldig druk, zo zou ik het als begeleider samenvatten.

The Food Lab verbindt student en stad

The Food Lab verbindt student en stad

Van suikerarme baklava tot zeewiermayonaise. Studenten Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelen nieuwe foodconcepten in The Food Lab.