Gezondheidsraad adviseert landelijke aanpak tegen eetstoornissen

weegschaal voeten

Eetstoornissen moeten eerder herkend en behandeld worden en daarvoor moet een landelijke aanpak komen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de Gezondheidsraad is er momenteel weinig kennis in de samenleving over bijvoorbeeld het vroeg herkennen van eetstoornissen en is het zicht op het aantal patiënten beperkt.  "Een snellere herkenning en behandeling van eetstoornissen is essentieel, omdat de prognose dan gunstiger is", schrijft de raad in het rapport.

Eetstoornissen

Voor het advies bekeek de raad wetenschappelijke literatuur over vier aandoeningen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en voedselinnamestoornis ARFID. Ook sprak de raad met patiëntenorganisaties, deskundigen en belanghebbenden.

Hulp na vier jaar

Uit het onderzoek blijkt dat het nu gemiddeld vier jaar duurt voordat iemand met een eetstoornis met een eetstoornis passende hulp krijgt. Omdat er bij een eetstoornis vaak sprake is van een verstoord ziektebesef en/of schaamte, duurt het vaak lang voordat iemand de stap zet om naar de huisarts of GGZ te gaan. Om die periode te verkorten, stelt de raad voor om te investeren in meer kennis. Een landelijk registratiesysteem zou een beter zicht kunnen geven op het aantal patiënten en dus de omvang en ernst van de problematiek.

Ook wil de raad inzetten op het vergroten van de mentale weerbaarheid van kinderen en jongeren, het voorlichten van ouders en het vergroten van de mediawijsheid bij kinderen, jongeren en ouders. Ook moet er een “stevige onderzoeksagenda” komen, omdat er de afgelopen tien jaar relatief weinig vooruitgang werd geboekt in inzichten hoe eetstoornissen voorkomen en herkend kunnen worden.

Bron: NOS

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook

Advieslijn voor zorg bij eetstoornissen

De landelijke ketenaanpak eetstoornissen (K-EET) is een advieslijn gestart voor zorgprofessionals. Door toegang tot informatie laagdrempelig te houden wil K-EET vroegtijdig een effectieve behandeling bij kinderen en jongvolwassenen bevorderen.

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Voor het eerst in de geschiedenis komt de Gezondheidsraad met speciale voedingsaanbevelingen en voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Een van de opvallende punten: zwangeren wordt aanbevolen meer vis te eten dan de algemene bevolking. Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad is trots: “Het advies...

Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezonheidsraad vandaag presenteert.