Grotere overlevingskans bij dikkedarmkanker door het eten van noten

43991558 - variety of mixed nuts isolated on white background

Mensen met dikkedarmkanker in stadium 3 die regelmatig noten eten, hebben een grotere kans op overleving na behandeling dan mensen die geen noten eten. Dit blijkt uit een observatiestudie uitgevoerd door onderzoekers van het Yale Cancer Center. De resultaten zijn gepubliceerd in the Journal of Clinical Oncology.

In de studie volgden de onderzoekers 826 patiënten met stadium-3-dikkedarmkanker gemiddeld 6,5 jaar, nadat ze behandeld waren met een operatie en chemotherapie. Er werd gekeken naar ziektevrije overleving (tijd na behandeling dat er geen kanker geconstateerd wordt) en algemene overlevingskans. Ook hielden patiënten hun voeding bij door middel van vragenlijsten.

Handje noten

Patiënten die minstens twee keer per week een handje met noten aten, hadden een verhoogde kans op ziektevrije overleving van 42 procent. Ook steeg de kans op het volledig overleven met 57 procent. Hoofdauteur van het onderzoek Temidayo Fadelu, geeft aan dat ‘dit in lijn is met andere observatiestudies die aangeven dat gezond gedrag waaronder verhoogde fysieke activiteit, behouden van een gezond gewicht, verlaagde inname van suiker en suikerrijke dranken, verbetering laten zien in overlevingskansen bij dikkedarmkanker.’

Notenvruchten

Verder maakte het, volgens de onderzoekers, wel uit welke noten er geconsumeerd werden. Zo lag de ziektevrije overlevingskans 46 procent hoger wanneer de noten bestaan uit echte notenvruchten zoals amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten en pecannoten in plaats van pinda’s, wat eigenlijk een peulvrucht is.

Insulineresistentie

Charles Fuchs, directeur van oncologiecentrum en medeonderzoeker, geeft aan dat ‘het nog niet bekend is wat het mechanisme achter de positieve effecten van noten op dikkedarmkanker is. Het lijkt erop dat noten een positief effect hebben op insulineresistentie, wat een mogelijke verklaring voor de betere overlevingskansen kan zijn.’

 

 

Lees ook
Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Wetenschappers gaan in een nieuw onderzoeksproject voor het eerst de fermentatie in menselijke darmen meten via de adem.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.