Hoge choline-inname verbetert mogelijk prenatale hersenontwikkeling

close up of pregnant woman sitting in bed at home

Zwangere vrouwen die dagelijks bijna twee keer de aanbevolen hoeveelheid choline consumeren, verbeteren mogelijk de cognitieve ontwikkeling van hun nakomeling.

Dat blijkt uit een nieuwe studie die recent werd gepubliceerd in the FASEB journal. Hierin richtten de onderzoekers zich op de rol van choline in de prenatale ontwikkeling van de hersenen.

‘De choline-inname is bij veel mensen marginaal omdat de bronnen waar het in voorkomt zoals, eidooiers, bonen, lever, noten, groene bladgroenten, rood vlees, kruisbloemige groenten, lecithine en tarwekiemen slechts in te geringe hoeveelheden worden gegeten’, aldus Marie Caudill, hoofdonderzoeker en hoofdleraar voedingswetenschapper.

Overlap choline metabolisme

In de studie werden 26 zwangere vrouwen verdeeld in twee groepen. Ze consumeerden precies hetzelfde dieet. De inname van choline en andere voedingsstoffen werden nauwkeurig bijgehouden, wat van belang was omdat het metabolisme van choline kan overlappen met voedingsstoffen als vitamine B12, foliumzuur en vitamine B6.

Twee maal de aanbevolen hoeveelheid

‘Door ervoor te zorgen dat de deelnemers alle voedingsstoffen in gelijke hoeveelheden consumeerden, konden we ervan op uit gaan dat de waargenomen cognitieve verschillen in zuigelingen het gevolg waren van hun choline-inname gedurende de zwangerschap, aldus Caudill.

In de studie ontving de helft van de vrouwen 480 milligram choline per dag, iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 425 milligram per dag. De andere helft kreeg 930 milligram choline per dag.

Verwerkingssnelheid en visueel-ruimtelijk inzicht

De onderzoekers testten de verwerkingssnelheid en het visueel-ruimtelijk inzicht van de nakomelingen op vier, zeven, tien en 13 maanden na de geboorte. Hoewel de nakomelingen in beide groepen cognitieve voordelen vertoonden, waren de verwerkingssnelheden aanzienlijk sneller bij de groep nakomelingen waarvan de moeders gedurende de zwangerschap 930 milligram choline per dag consumeerden, in vergelijking met de groep die 480 milligram choline per dag consumeerden.

Heroverweging aanbevolen hoeveelheid

Hoewel de studie een kleine steekproef betreft, suggereren de onderzoekers dat de huidige aanbevolen hoeveelheid van dagelijkse choline-inname mogelijk niet voldoende is voor een optimale prenatale hersenontwikkeling.

‘De huidige aanbevelingen voor de inname van choline zijn gebaseerd op hoeveelheden die nodig zijn om leverfunctiestoornissen te voorkomen. Groter vervolgonderzoek is noodzakelijk om de aanbevolen hoeveelheid choline te heroverwegen’ aldus Canfield.

Lees ook
Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezonheidsraad vandaag presenteert.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...