Jaarprijs: ‘Twee vleesvervangers nemen het op tegen groenterijst en –spaghetti’

attachment-groenterijst

Groentespaghetti en –rijst van Albert Heijn/Vezet, notenballetjes van Schouten Europe BV en een boerenkoolburger van Jumbo/Sofine zijn genomineerd door de vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2017. Vanaf vandaag kunnen bezoekers van de websites van Voeding Nu en VMT hun stem uitbrengen op het product dat volgens hen de Jaarprijs zou moeten winnen. Vanaf begin maart worden aan dit bericht filmpjes gekoppeld waarin de fabrikanten hun producten uitgebreider zelf presenteren.

Uit 24 inzendingen die dit jaar meedingen naar de Jaarprijs Goede Voeding 2017, heeft de vakjury  (film, impressie jurydag) drie producten gekozen die voor de hoofdprijs in aanmerking kunnen komen. Samen met het oordeel van de publieksjury bepaalt de vakjury de uiteindelijke winnaar die bekend wordt gemaakt op het Food Future Event op 23 maart in 1931 in Den Bosch (aanmelden Jaarprijsbijeenkomst)

De genomineerde producten waarop gestemd (stempagina) kan worden zijn:


AH/Koninklijke Vezet Courgette-spaghetti, Bloemkoolrijst en Broccolirijst

Een alternatief voor rijst of pasta, gemaakt van groente, bedoeld om te roerbakken of om op andere manieren in een maaltijd te gebruiken. Met deze smaakvolle producten wordt het volgens de vakjury makkelijker gemaakt om meer groente te eten. Ook bieden de producten extra keuze voor mensen die minder energie in de vorm van koolhydraten willen of mogen binnenkrijgen. Als deze productlijn helder kan worden neergezet, waarbij consumenten kunnen zien hoe deze producten bedoeld zijn om te gebruiken, en ze ruim gelegenheid krijgen om te proeven, heeft het de potentie om een grote impact te hebben op het Nederlandse voedingspatroon. Het product sluit aan bij de hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als duurzaamheid. Verder helpen deze producten bij het tegengaan van verspilling, doordat de bloemkoolrijst volledig, en de broccolirijst voor zeventig procent van de stronk wordt gemaakt.

Schouten Europe BV Goodbite Notenballetjes

De vakjury is van mening dat Schouten er goed in geslaagd is een smaakvol vegetarisch gehaktballetje te maken, met een goede bijttextuur. De balletjes kunnen als vleesvervanger dienen bij de maaltijd of als hartige snack tussendoor worden gegeten. Noten vormen de basis van de balletjes, waardoor consumenten tevens een portie noten op een makkelijke manier kunnen binnenkrijgen, voor een redelijk betaalbare prijs. Het product sluit aan bij de hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als duurzaamheid.

Jumbo/Sofine Boerenkoolburger

Een smaakvolle burger met een verrassend groene kleur van binnen door de aanwezige groente, met zoals de naam al aangeeft veel boerenkool. Deze honderd procent plantaardige burger is gemaakt van gerookte tofu en groente (72 procent) en kan dienen als variatie op vlees, doordat deze voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of B12 bevat. Daarbij heeft de burger een laag gehalte aan zout en verzadigd vet en een hoog gehalte aan vezel. Het product sluit aan bij de hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als duurzaamheid. Dit product past in de Schijf van Vijf.

Aanmoedigingsprijs

Ook zal tijdens het Food Future Event bekend worden gemaakt welk van de ingezonden producten een aanmoedigingsprijs verdient omdat de productontwikkeling op de goede weg is: minder zout, suiker, verzadigd vet en/of meer vezel.

Boost Dutch Health

Daarnaast reikt de jury een prijs uit aan een (landelijk) initiatief dat kan bijdragen aan een gezonde leefstijl van de Nederlander in brede zin. Hiervoor zijn zeven initiatieven ingezonden.

Jury

De jury van de Jaarprijs wordt gevormd door: Prof. Frans Kok, voorzitter, voormalig hoofd afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit; Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL); Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN); Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI); Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury; Dr. Ir. Amber Ronteltap, senior onderzoeker lectoraat Crossmediale Communicatie in het publieke domein, Hogeschool Utrecht; Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool; Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit.

Lees ook
Productnieuws: Desperados lanceert eerste alcoholvrije variant

Productnieuws: Desperados lanceert eerste alcoholvrije variant

Heineken speelt in op de toenemende vraag naar alcoholvrije producten met Desperados Virgin 0.0%.De lancering van de alcoholvrije variant is in lijn met de strategie van moederbedrijf Heineken Nederland. Heineken streeft ernaar om voor elk merk een alcoholvrije optie op de markt te brengen.   Dranquilo ”Steeds meer mensen kiezen bewust voor een alcoholvrij...

Maaltijdvervangers vaak ongezonde keuze

Maaltijdvervangers vaak ongezonde keuze

De Consumentenbond constateert dat veel maaltijdvervangers weinig eiwit en juist veel suiker bevatten. Deze combinatie maakt de shakes en repen ongezond om mee af te vallen, stelt de vereniging.In december 2020 deed de Consumentenbond onderzoek naar maaltijdvervangers. De samenstelling van 23 maaltijdvervangers werd onder de loep genomen. Daarnaast...

Microplastics in voeding groeiend probleem: ‘We eten jaarlijks een creditcard op’

Microplastics in voeding groeiend probleem: ‘We eten jaarlijks een creditcard op’

Steeds vaker duiken studies op over de risico’s van microplastics die ons lichaam binnendringen via lucht, water of voeding. Wat hun effect precies is, is nog onduidelijk. Maar toch is enige ongerustheid op zijn plek, zo blijkt uit de ‘Kennisagenda Microplastics en Gezondheid: Wat doen microplastics in ons lichaam?’Eco-toxicoloog Dick Vethaak schetste...