Lager risico kinderobesitas door lichaamsbeweging tijdens zwangerschap

attachment-zwanger-en-bewegen

Vrouwen die tijdens de zwangerschap aankomen in gewicht, geen beweging hebben en roken, hebben meer kans dat hun kind op achtjarige leeftijd overgewicht of obesitas heeft. Daarentegen draagt matige lichaamsbeweging juist bij aan een lager risico.  

Deze link leggen onderzoekers van The University of Texas Medical Branch in Galveston en Harokopio University. De studie is gepubliceerd in BMC Pregnancy and Childbirth en uitgevoerd bij 5125 willekeurig geselecteerde kinderen en hun moeders in Griekenland. Ook blijkt uit het onderzoek dat de leeftijd van de moeder en het alcoholgebruik niet worden geassocieerd met overgewicht of obesitas bij hun kinderen.

 

Telefonisch interview

Voor het onderzoek werden gestandaardiseerde vragenlijsten gebruikt met onderwerpen, zoals de leeftijd van de moeder tijdens de zwangerschap, gewichtstoename, beweging, roken en alcoholgebruik. De vragen werden telefonisch gesteld. De BMI van de kinderen werd berekend aan de hand van gegevens (lengte en gewicht) van een nationale database.

 

Obesitas voorkomen

Volgens de onderzoekers zouden gezondheidsprofessionals zwangeren moeten adviseren om niet te roken en aan matige lichaamsbeweging te doen om op deze manier obesitas bij de nakomelingen op latere leeftijd te voorkomen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezond zwanger worden bevorderen met Slimmer Zwanger

Lees ook
Booster: nieuwe prijs voor initiatieven om obesitas te verminderen

Booster: nieuwe prijs voor initiatieven om obesitas te verminderen

Food Innovation Hub lanceert Booster, een wedstrijd voor initiatieven om obesitas te verminderen. Er wordt drie keer 30.000 euro weggegeven. Kandidaten kunnen zich tot 1 oktober 2021 aanmelden.

Luistertip: podcastserie Maintenance Phase over BMI en de obesitasepidemie

Luistertip: podcastserie Maintenance Phase over BMI en de obesitasepidemie

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we twee podcastafleveringen van Maintenance Phase getiteld The Body Mass Index en The Obesity Pandemic.

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Het Voedingscentrum vat de voedingsaanbevelingen voor zwangere mensen van de Gezondheidsraad nog eens samen en geeft daarbij voorbeelden hoe je de adviezen in de praktijk kunt brengen met online tools, supplementen en vermijding van bepaalde stoffen. Voeding Nu dook daarbij nog eens de rapporten in voor verduidelijking en aanvulling.