‘Meer kans op overgewicht door te trouwen voor afstuderen’

Newlywed couple holding hands in grass

Mensen die in het huwelijksbootje stappen voordat ze in het bezit zijn van een HBO-diploma, hebben ongeveer 65 procent meer kans op overgewicht dan mensen die trouwen nadat ze zijn afgestudeerd.

Zo suggereren onderzoekers van de University of Michigan op basis van hun studie die in juni wordt gepubliceerd in de Journal of Health and Social Behavior.

 

BMI en timing huwelijk

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 14.000 adolescenten, in de leeftijd van 11 en 19 jaar. Na 13 jaar volgde een follow-up, de gemiddelde leeftijd was op dat moment 28 jaar. In tussentijd werden de participanten vier keer ondervraagd, waarbij BMI en timing van hun huwelijk werden geanalyseerd.

 

Meer geld

De onderzoekers suggereren dat het verschil te verklaren is doordat mensen, die trouwen nadat ze op HBO-niveau zijn afgestudeerd, meer geld beschikbaar hebben voor hun gezondheid, zoals het afsluiten van een sportabonnement of gezondere voeding. Ook zouden ze beter in staat zijn om problemen op te lossen, dit zou ervoor kunnen zorgen dat gezond eten en voldoende bewegen geen belemmeringen vormen.  

 

Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek dat mensen die trouwen na het afstuderen mogelijk meer moeite hebben om ‘slechte’ voedings- en beweeggewoontes af te leren. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meer overgewicht bij jonge generatie in het Verenigd Koninkrijk

Lees ook
VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.