Minkowski Prijs voor Patrick Schrauwen voor onderzoek naar ontstaan diabetes type 2

attachment-Diabetes-A1100x825

Prof. dr. Patrick Schrauwen van de universiteit Maastricht ontvangt de jaarlijkse Minkowski Prijs voor zijn onderzoek naar de ontstaansmechanismen van diabetes type 2. Schrauwen staat bekend om vele onderzoeken rondom diabetes type 2. De prijs (20.000 euro), die is toegekend door de European Association for the Study of Diabetes(EASD), is een van de belangrijkste prijzen die een diabetesonderzoeker aan het begin of gedurende de carrière kan ontvangen.

Als een van de eerste toonde Schrauwen aan dat in het voorstadium van diabetes type 2, de functie van de mitochondriën (energieleveranciers in cellen) al verstoord is. Zo ontdekte hij dat lichaamsbeweging gunstig is voor de mitochondriën en de insulinegevoeligheid.

 

Antioxidanten in rode wijn

Ook deed Schrauwen een ontdekking rondom de antioxidant resveratrol die in rode wijn zit. Evenals inspanning kan de antioxidant ervoor zorgen dat de mitochondriën bij mensen met overgewicht worden gestimuleerd.

Koudere omgeving

Met de ontwikkeling van nieuwe MRI-technieken, door het team van Schrauwen en de afdeling radiologie, werden het spiermetabolisme en de insulinegevoeligheid onderzocht. Zo werd bekend dat een koudere omgeving gunstig kan zijn voor de insulinegevoeligheid van de spieren bij patiënten met diabetes type 2.

Vet en insulineresistentie

Ook toonde Schrauwen aan hoe de ontwikkeling van insulineresistentie door vet in de spiercellen wordt veroorzaakt.

 

Voorheen ontving Schrauwen al meerdere prijzen waaronder de Young Investigators Award (2001), de Silver Medal Award (2006), de Rising Star Award (2008) en de Corona-Gallina Award (2013). Op 15 september in München, gedurende de 52e Annual Meeting van de EASD zal de prijs worden uitgereikt.

‘Minkowski Prize’

Lees ook
RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Fit een operatie in

Fit een operatie in

Een operatie en de ziekenhuisopname eromheen zorgen onder meer voor verlies in spiermassa en spierkracht. Ouderen zijn ook in dit opzicht extra kwetsbaar. Kunnen we patiënten beter voorbereiden op de operatie met training en voeding? Bij electieve operaties kan dat. Omdat deze ingepland kunnen worden, is er ruimte om de patiënt een programma aan te...