Mogelijke behandeling astma met ketogeen dieet

cough-astma

Kan voeding een behandeling zijn voor astma? Een nieuwe studie van de University of Bonn laat in muizen een sterke vermindering van ontstekingen in de luchtwegen zien bij een ‘ketogeen’ dieet.

Voor het onderzoek gepubliceerd in Immunity kregen astmatische muizen een dieet dat voornamelijk bestond uit vetten. Slechts minimale hoeveelheden koolhydraten en eiwitten waren te vinden in het ‘ketogene’ dieet. Astmatische symptomen namen daarna af bij de dieren.

Innate Lyphoid Cells

Astmapatiënten reageren zelfs al op lage concentraties van allergenen met ontstekingen in longen volgens de studie. Daarbij ontstaat een verhoogde slijmproductie, wat ademen nog lastiger maakt. Dit zou komen door de zogenaamde ‘Innate Lyphoid Cells’ (ILC). De recent ontdekte cellen spelen normaal gesproken een belangrijke rol bij het beschermen van de longen. ‘Bij astma delen de cellen snel en is de ontstekingsreactie veel sterker dan normaal’ legt onderzoeker Christoph Wihelm uit. ‘De gevolgen zijn extreme moeilijkheden met ademen, soms zelfs met levensbedreigende gevolgen.’

Afname symptomen

Met dit dieet veranderde volgens het onderzoek het celmetabolisme van de muizen. De cellen moeten energie halen uit vetten in plaats van koolhydraten. De onderzoekers denken dat er daardoor minder vetzuren beschikbaar zijn voor het creëren van nieuwe celmembranen tijdens celdeling. Als consequentie daalt de delingssnelheid van de ILC cellen. ‘Normaal gesproken deelt het aantal ILC cellen in viervoud. Bij onze experimenten met dieren gebeurde dit echter niet. Zowel slijmproductie als andere astmatische symptomen namen af,’ aldus Wihelm.

Reactie onder controle door middel van voeding

De onderzoekers hopen de reactie onder controle te kunnen krijgen en zo klachten te verminderen. De nu gepubliceerde resultaten laten zien dat dit mogelijk is, en wel door een verandering in voedingspatroon.

De onderzoekers willen nu kijken of patiënten met astma met behulp van een ketogeen dieet astma aanvallen kunnen voorkomen. ‘Dit is niet zonder risico en moet alleen onder begeleiding van een dokter worden uitgevoerd,’ legt onderzoeker Wihelm uit. ‘We proberen nu te bepalen welke onderdelen van het dieet verantwoordelijk zijn voor het effect. Misschien opent het deuren naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.’

Lees ook
Tweede Nationale Groente- en Fruitdag

Tweede Nationale Groente- en Fruitdag

Op 14 oktober is het Nationale Groente- en Fruitdag. Hierbij worden Nederlanders opgeroepen om rond 16.00 uur tussendoor groenten en fruit te eten en mensen zo te enthousiasmeren om extra groenten en fruit te eten.

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) publiceert een video met tips om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen.

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Ben je 65 jaar en eet je gezond, dan is je cognitieve functie vergelijkbaar met een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat bij gezonde eters de cognitie langzamer achteruit, blijkt uit een cohortstudie van het RIVM.