Nederlandse Nationale Week Zonder Vlees-campagne krijgt Europees vervolg

week zonder vlees

De Nationale Week Zonder Vlees wordt vanaf 2023 Europees uitgebreid. Het eerste land dat aan de beurt is in deze uitbreiding is België, in oktober 2023. Na België zullen andere Europese landen volgen.

De uitbreiding van het Nederlandse initiatief naar het buitenland is mogelijk dankzij het Europese subsidieprogramma ‘Horizon Action Grant’. Dankzij de subsidie kan de campagne vanaf 2023 worden uitgerold in verschillende Europese landen, met als doel om ook inwoners van andere Europese landen te laten zien hoe lekker en gemakkelijk een dagje minder vlees eten is. Hiermee draagt de campagne bij aan de klimaatdoelstellingen voor 2030 en aan een duurzaam, gezond en toekomstbestendig dieet. In 2023 zal de campagne als eerste plaatsvinden in België. Elk daaropvolgend jaar t/m 2026 wordt er een additioneel Europees land toegevoegd.

“Toen ik in 2018 de Nederlandse Week Zonder Vlees-campagne voor het eerst tot leven zag komen, was dat een droom die uitkwam. Miljoenen Nederlanders werden geïnspireerd om minder vlees te eten. Geweldig! Maar klimaatimpact stopt niet bij de landsgrenzen en daarom is het tijd geworden voor een volgende stap. Stel je eens voor wat onze gezamenlijke impact is als er niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen structureel minder vlees wordt gegeten? Met deze Europese uitrol kunnen we echt een groot verschil maken. Een onvoorstelbaar mooi vervolg op wat 5 jaar geleden aan mijn keukentafel begon!” aldus Isabel Boerdam, initiatiefnemer.

Impactvolle campagne in Nederland

In Nederland vond dit jaar de vijfde editie van de duurzaamheidscampagne plaats. Eén op de vijf Nederlanders deed in maart mee aan de campagneweek, die werd gesteund door een recordaantal van 80 partners uit de voedingsindustrie. Ook in de verkoopcijfers was de impact van de campagne te zien. De verkopen in volume van vleesvervangers steeg tijdens de week met 108,5% vergeleken met een gemiddelde week in dat jaar. Terwijl de vleesverkoop in volume tijdens de week 8,4% lager lag. Dit jaar kreeg de campagne in Nederland voor het eerst de toevoeging ‘& Zuivel’, om ook de impact van zuivel op ons klimaat duidelijk te maken en deelnemers te inspireren niet alleen vaker vegetarisch maar ook vaker plantaardig te laten eten. Deze toevoeging is in Nederland blijvend, maar zal geen onderdeel zijn van de internationale campagne.

Over Horizon Europe

De internationale uitrol van de Nationale Week Zonder Vlees is onderdeel van het ‘LIKE-A-PRO’-project en gefinancierd door de Europese Unie. Horizon Europe is een Europees subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie op het gebied van klimaatverandering. Het helpt de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te verwezenlijken en stimuleert het concurrentievermogen en de groei van de EU. Green Food Lab, het uitvoerende bureau van Stichting Week Zonder Vlees, is onderdeel van het LIKE-A-PRO-consortium, dat deze subsidie heeft ontvangen. LIKE-A-PRO heeft als doel duurzame en gezonde voeding te vergemakkelijken door alternatieve eiwitten te produceren en mainstream te maken.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Grote steun Nationale Week Zonder Vlees ondanks pandemie

Grote steun Nationale Week Zonder Vlees ondanks pandemie

De steun voor de Week Zonder Vlees is ook dit jaar onverminderd groot. De vierde editie wordt door 61 bedrijven gesteund. Dit zijn voornamelijk bedrijven in de voedingsindustrie, waaronder acht supermarkten. Nieuw dit jaar zijn onder andere Hema en De Vegetarische Slager.De Nationale Week Zonder Vlees vindt dit jaar plaats van 8 t/m 14 maart. Op 19...

Nederlanders besparen 3.565 ton CO2 door het eten van minder vlees

Nederlanders besparen 3.565 ton CO2 door het eten van minder vlees

Nederlanders hebben tijdens de Vega Favorieten-campagne 3.565 ton aan uitstoot van CO2 bespaard door het eten van minder vlees. De campagne liep dit najaar van 26 oktober tot en met 15 november.De besparing blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vega Favorieten-campagne door Blonk Consultants. De behaalde CO2-besparing staat gelijk aan meer dan 20...

Vegetarisch dieet in verband gebracht met een groter risico op botbreuken

Vegetarisch dieet in verband gebracht met een groter risico op botbreuken

Mensen die geen vlees eten lopen meer risico om hun botten te breken dan vleeseters, vooral hun heupen. Het risico is echter relatief klein.Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in BMC Medicine. De onderzoekers maakten gebruik van het langlopende onderzoek EPIC-Oxford. Deze studie volgt sinds 1993 het dieet en de gezondheid (via ziekenhuisgegevens)...