Nieuwe Schijf van Vijf: innovatiekansen voedingsindustrie, Vinkje moet updaten

attachment-Schijf-van-Vijf-vaknamen

De vernieuwde Schijf van Vijf biedt innovatiemogelijkheden voor de voedingsindustrie, stellen het Voedingscentrum en externe deskundigen. Het Vinkje-logo zal zich op termijn ook schikken naar het voorlichtingsmodel.

De Schijf van Vijf brengt veranderingen met zich mee die niet altijd positief uitpakken voor voedingsmiddelenindustrie. Zo is de categorie-indeling voor voedingsmiddelen: ‘voorkeur’, ‘middenweg’ en ‘uitzondering’ verdwenen. Hierdoor vallen bepaalde producten buiten de Schijf.

Croissant en witbrood

Het Voedingscentrum spreekt nu over Schijf-van-Vijf-producten en niet-Schijf van Vijf-producten.

“In de Schijf van Vijf staan nu alleen producten die bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Dat betekent dat van sommige productgroepen er zowel producten in de Schijf van Vijf vallen als buiten de Schijf van Vijf. Een voorbeeld is brood. Vroeger stond de hele productgroep brood in de Schijf van Vijf en werd bijvoorbeeld witbrood en croissant aangeduid als een basis-uitzonderingsproduct, iets dat je bij uitzondering zou moeten eten. Wat “bij uitzondering” betekent, is nu duidelijker gemaakt, door deze producten buiten de Schijf van Vijf te plaatsen”, zegt woordvoerder Roy van der Ploeg.

Door de herijking van de Schijf van Vijf vallen alle producten die “niet veel essentiële voedingsstoffen” leveren buiten het voorlichtingsmodel, aldus Van der Ploeg. “Op deze manier wordt duidelijker wat we aanraden om elke dag te eten ( de Schijf-van-Vijf-producten), en wat er in beperkte mate af en toe bij kan (de niet-Schijf-van-Vijf-producten).”

Innovatiekansen voedingsindustrie

De aangepaste Schijf van Vijf beperkt de voedingsmiddelenindustrie deels, maar biedt ook innovatiekansen. Het is juist een richtpunt voor innovatie. Bijvoorbeeld als het gaat om het verkleinen van porties, het verlagen van zout, verzadigd vet en toegevoegd suiker. “Je kunt denken aan innovaties voor broodbeleg, en gemaksverpakkingen om te helpen de groenteconsumptie te verhogen”, vertelt de zegsman.

Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam is blij dat het Voedingscentrum niet al te veel rekening heeft gehouden met de voedingsindustrie. “Er zitten nu geen vruchtensappen en vleeswaren in en minder zuivel en brood. Er is meer ruimte voor variaties.”

Plantaardige producten

Met variaties doelt Seidell op plantaardige variaties zoals bonengerechten, groente-, fruit en notensnacks. "Als er op dit gebied niet wordt geïnnoveerd, haalt niemand de aanbevolen hoeveelheid groente van 250 gram per dag.” In de nieuwe Schijf van Vijf verhoogt het Voedingscentrum de groente-aanbeveling van 200 gram naar 250 gram per dag.

Seidell plaats wel een kanttekening: consumenten moeten zich niet blindstaren op een plantaardig voedingspatroon. “Sterk bewerkte vegetarische producten zoals vleesvervangers zijn ook niet goed”, zegt hij, omdat hier vaak veel zout in zit.

Vinkje wijkt af

De Schijf van Vijf brengt veranderingen met zich mee voor het Vinkje. De voedingsmiddelen met dit label voldoen niet meer aan de geüpdatete versie.

Van der Ploeg: “Ze (Vinkjeproducten, red.) waren geharmoniseerd met de oude criteria van het Voedingscentrum. De nieuwe criteria van het Voedingscentrum wijken hiervan af. Hierdoor zijn de criteria voor Het Vinkje en van het Voedingscentrum niet meer met elkaar geharmoniseerd. Het verschil dat nu is ontstaan heeft te maken met verschillende uitgangspunten die gehanteerd worden. De Wetenschappelijke Commissie van Stichting Ik Kies Bewust zal de verschillen tussen de beide sets criteria bestuderen. Dan zal blijken welke verschillen er precies zijn en voor welke producten dat geldt.”

Stichting Ik Kies Bewust bevestigt de lezing van het Voedingscentrum. Eerder waren de middenweg-basisproducten en middenweg niet-basisproducten geharmoniseerd met de Schijf van Vijf. Nu dus niet meer.

“De Wetenschappelijke Commissie van Stichting Ik Kies Bewust zal de verschillen tussen de beide sets criteria bestuderen en met een voorstel komen hoe er met deze verschillen kan worden omgegaan, en óf en op welke termijn de criteria van het Vinkje weer geharmoniseerd zullen worden met de criteria van De Schijf van Vijf. Dit zal mogelijk enkele maanden in beslag nemen”, aldus Dave van Hemert van Stichting Ik Kies Bewust.  

Lees ook
Luistertip: podcast over de Blue Zones

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNu een luister-, lees- of kijktip. Vandaag tippen we een podcast-aflevering van The Ultimate Health Podcast waarin Dan Buettner vertelt over de ‘Blue Zones’.

Eetbare bushalte opent in Breda

Eetbare bushalte opent in Breda

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol groente en fruit. Het project waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Freasy, verstrekker van kant-en-klare diepvriesmaaltijden, ontvangt groeikapitaal om de online verkoop verder op te schalen. Het is de eerste investeringsronde voor het Rotterdamse bedrijf.