Nieuwe WHO- richtlijn over vrije suikers leidt tot verdeeldheid

attachment-koekjes

De nieuwe Richtlijn voor de inname van vrije suikers door volwassenen en kinderen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is woensdag 4 maart 2015 gepubliceerd. Experts reageren verdeeld op nieuwe richtlijn.

De WHO adviseert om niet meer dan 10% van alle energie uit vrije suikers te halen. Hiermee handhaaft de organisatie haar eerdere advies uit 2003. Wel publiceert de WHO een extra (conditioneel) advies om de inname terug te brengen naar minder dan 5 energieprocent   (en%). Kenniscentrum suiker & voeding vroeg deskundigen om een reactie.

 

Wetenschappelijk onderbouwing beperkt

De WHO noemt zelf de wetenschappelijke onderbouwing van de aanbeveling, om de inname van vrije suikers verder te beperken tot minder dan 5 en%, beperkt. De richtlijn is gebaseerd op drie ecologische studies, gericht op tandcariës, uit naoorlogs Japan (1959/1960). Het advies, om de inname van vrije suikers te beperken tot minder dan 10% van de totale energie-inname, is gebaseerd op observationele studies gericht op tandcariës en niet op het voorkomen van overgewicht.

 

Prof. dr.ir. Gertjan Schaafsma, werkzaam bij Schaafsma Advisory Services, schrijft in een wetenschappelijke uiteenzetting: ‘De WHO voegt niets toe aan de reeds lang bestaande algemene opinie over verstandig gebruik van suikers.’ Schaafsma noemt de norm ‘ongenuanceerd’ en ‘zonder degelijke wetenschappelijke onderbouwing.’ ‘Het staat de WHO uiteraard vrij een beleidsvisie te presenteren, waarin is opgenomen dat het verstandig is niet meer dan een bepaalde hoeveelheid vrije suikers in te nemen, maar praat dan niet over wetenschappelijke onderbouwing’, besluit de professor.

 

Lastige richtlijn

Prof. dr. ir. Franks Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid: ‘Het is een lastige richtlijn, want je ontneemt mensen wel veel plezier in het eten en drinken.’

 

Willy Gilbert, voorzitter van de Diëtisten Coöperatie Nederland, heeft de indruk dat dit advies het gros van de mensen veel zal zeggen.

 

Prof. dr. Fred Brouns, vindt de richtlijn, om het aandeel vrije suikers terug te brengen naar 5 en%, onrealistisch. ‘Onrealistische adviezen worden niet opgevolgd. De consument zou door deze richtlijn kunnen denken dat alleen een vermindering van het gebruik van suiker, het probleem van een te hoog gewicht oplost. Dat is natuurlijk niet zo. Keiharde feiten dat vrije suikers leiden tot overgewicht en obesitas zijn er eigenlijk niet.’ Brouns is hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding op de afdeling Humane Biologie.

 

Wettelijke maatregelen

Kok: ‘Uit nieuwe gegevens van Wageningen University, gebaseerd op de meest recente Voedselconsumptiepeiling, is gebleken dat we suikers anders zijn gaan eten. Nu ligt het accent meer op de vrije suikers uit fabrieksmatige producenten dan op toegevoegd suiker in koffie, thee of pap.’ Kok pleit voor wettelijke maatregelen om de consumptie van vrije suikers terug te dringen. Met name kinderen uit lagere sociale niveau drinken veel suikerrijke frisdranken.  

 

Prof. dr. Fred Brouns: ‘Ik vind dat het terugdringen van de hoeveelheid vrije suikers in de voeding bij de industrie moet liggen, niet bij de consument.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Bij mensen bestaat suikerverslaving fysiologisch gezien niet’

Lees ook
Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerij- en ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag wil daar met EQu verandering in brengen. “We hebben eindelijk een product in handen dat vergelijkbaar is met suiker.”