Onderzoek Maastricht UMC+ brengt leefstijlziekte leververvetting in beeld

MUMC+_Kleon3 Wikimedia

Foto: Wikimedia

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ willen leververvetting beter in kaart brengen. Dit doen ze in een uniek onderzoek uitgevoerd in huisartspraktijken in Zuid-Limburg.

Iemand die te weinig beweegt en te veel ongezonde voeding eet, krijgt te maken met een te grote aanvoer van energie in het lichaam. Dat dit leidt tot gewichtstoename is voor veel mensen bekend, maar het zorgt ook voor een stapeling van vet in de lever. Hierdoor kan er vervetting van de lever ontstaan, een chronische leveraandoening die kan leiden tot leverfalen of zelfs leverkanker.

MDL-arts en leverspecialist Ger Koek van het Maastricht UMC+ leidt het onderzoek en werkt daarbij samen met de Universiteit Hasselt. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de huisartspraktijken in Maastricht, Elsloo, Huisartsenpraktijk Geulle en in verschillende Belgische praktijken. Koek: “Steeds meer mensen met de westerse leefstijl krijgen te maken met leververvetting. Het probleem wordt groter en groter, maar krijgt minder aandacht dan andere leefstijlziekten zoals diabetes type 2. Het is dus erg belangrijk dat we meer te weten komen over het ontstaan en beloop van leververvetting.”

Koek en zijn collega’s willen uiteindelijk 1500 risicopatiënten met aandoeningen als obesitas, diabetes en hart- en vaatzieken onderzoeken. Hun gegevens worden geanonimiseerd verzameld, geanalyseerd en vergeleken gegevens uit andere onderzoeken. “Hiermee willen we identificeren welke patiënten door de leververvetting het hoogste risico lopen op het ontwikkelen van een ernstigere leverziekte. Als dat lukt kunnen we sneller patiënten vinden om een behandeling te starten. Dat is ons doel: sneller behandelen van leververvetting of het uiteindelijk zelfs voorkomen.”

Lees meer over het onderzoek op de website van het MUMC+.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Voeding in de media - week 37

Voeding in de media - week 37

Voedselonzekerheid, inflatie en de invloed op de eiwittransitie en nieuws over overgewicht. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

‘Lessen uit de stad: een analyse van de integrale aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen in stedelijke gemeenten’. In dit rapport zijn de beste opties verzameld. Welke rol spelen voedingsprofessionals hierin? Volgens Leonie Barelds en Michelle van Roost is kennis uit de praktijk essentieel.

Health Food Wall wint innovatie award voor ‘Meer groenten in de zorg’

Health Food Wall wint innovatie award voor ‘Meer groenten in de zorg’

De prijs voor het meest innovatieve idee om gezonde voeding laagdrempelig aan te bieden in ziekenhuizen en zorginstellingen is gewonnen door de Health Food Wall, een automaat dat gezonde en duurzame maaltijden aanbiedt. De prijs is uitgereikt tijdens het zesde GroenteCongres met als thema ‘Meer groenten in de zorg’ op de Floriade Expo 2022.