‘Ouders zien niet wanneer kind overgewicht heeft’

attachment-obesitas-kindje

Ouders hebben geen idee dat hun kind overgewicht heeft, omdat zij het gewicht van hun kind niet goed kunnen inschatten. Dit blijkt uit een studie van de New York University of Medicine die is gepubliceerd in Childhood Obesity.

De onderzoekers kwamen erachter toen ze gingen analyseren hoe het kwam dat 27 procent van de 8000 ondervraagde Amerikaanse jongeren overgewicht of obesitas had tijdens hun kleutertijd.

 

Gewicht inschatten

Uit de resultaten van de eerste studie in 1994 blijkt dat vrijwel alle ouders (97%) het gewicht van hun zoon inschatten als ‘juist’. Bij ouders met een dochter was dit ongeveer 88 procent.  In de tweede studie in 2012 schatten 95% van de ouders in dat hun zoon een ‘juist’ gewicht had en 93 procent bij hun dochter, terwijl dit niet het geval was.

 

Overgewicht, ondergewicht, gezond gewicht

Tussen 1988 en 1994 werden 3839 kinderen onderzocht en tussen 2007 en 2012 werden 3151 kinderen geanalyseerd. Dit hield in dat de ouders en hun kinderen lichamelijk werden onderzocht en dat door middel van interviews de gezondheid en de voedingstoestand konden worden bekeken. Ook werd aan de ouders gevraagd om het gewicht van hun kinderen (in de leeftijd van 2 en 5 jaar) in te schatten: overgewicht, ondergewicht of een gezond/juist gewicht.

 

Preventie geen zin

Volgens de resultaten van beide studies blijkt dat ouders het gewicht van hun kinderen met overgewicht niet goed kunnen inschatten. Naar de mening van de onderzoeker is het hard nodig dat ouders gaan inzien dat hun kind overgewicht heeft, anders heeft preventie geen nut.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Veel ouders kunnen gewicht van kind niet goed inschatten

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”