'Overgewicht en obesitas het beste te voorkomen rond je twintigste'

attachment-Twintiger-overgewicht-A1100x629

Wanneer ervoor wordt gezorgd dat jonge vrouwen niet meer dan 800 gram per jaar aankomen, helpt dit de overgang van een gezond gewicht naar overgewicht en obesitas op veertigjarige leeftijd te voorkomen.

Dit blijkt uit onderzoek aan de University of Queensland in Brisbane, Australië.

In het bijzonder bij vroege twintigers met een gezond BMI, maar met een jaarlijkse gewichtstoename (meer dan 200 gram per jaar) kan volgens de onderzoekers het beste aandacht worden geschonken aan het voorkomen van overgewicht.

18 tot 23 jaar

Volgens de onderzoekers wordt de basis voor een patroon voor gewichtstoename bij jonge vrouwen gelegd in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. Het meten van de jaarlijkse gewichtstoename van deze leeftijdsgroep zou volgens hen kunnen identificeren wie een grote kans heeft om op 40-jarige leeftijd overgewicht of obesitas te hebben.

Australian Longitudinal Study on Women’s Health

De onderzoekers willen een verband te vinden tussen de BMI en jaarlijkse toename in lichaamsgewicht van vrouwen tussen 18 en 23 jaar over 16 levensjaren (2000- 2012). Aan het onderzoek deden 4.881 mensen mee die in 2000 tussen 18 en 23 jaar oud waren en destijds een gezond BMI hadden. Data van de deelnemers zijn afkomstig van de Australian Longitudinal Study on Women’s Health, tussen 1996 en 2012.

BMI vergelijk 2000 en 2016

Zo’n zestig procent (59.4%) van de vrouwen behield haar gezonde BMI, een kleine dertig procent (29.0%) kreeg op latere leeftijd overgewicht en een ruime tien procent (11.6%) werd obees. De gemiddelde gewichtstoename was 0,19 kg per jaar bij een gezond BMI, 0,84 kg per jaar bij overgewicht en 1,74 kg per jaar bij obese vrouwen.

Rokers en alleenstaanden focusgroep

Rokende vrouwen en vrouwen die alleenstaand, weduwe of gescheiden zijn, zouden volgens de onderzoekers de belangrijkste focusgroep zijn om vroege preventie van gewichtstoename te bereiken.

Lees ook
Wie durft? Zaak tegen de overheid

Wie durft? Zaak tegen de overheid

De Nederlandse overheid faalt in de aanpak van de obesitaspandemie. De regering ontwikkelt te weinig beleid voor een gezonde voedselomgeving en laat kansen liggen om overgewicht te bestrijden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Wageningen UR en Sciensano, de Belgische evenknie van het RIVM.

‘Onder welke omstandigheden zijn nudges effectief en aanvaardbaar?’

‘Onder welke omstandigheden zijn nudges effectief en aanvaardbaar?’

Die vraag onderzocht Laurens van Gestel, die op 2 juli promoveerde bij de Universiteit Utrecht. De sociaal- en gezondheidspsychologie onderzoeker wierp een psychologische blik op wanneer en voor wie nudges effectief en aanvaardbaar zijn.

Volop voedingsinititatieven in Duurzame Jonge 100

Volop voedingsinititatieven in Duurzame Jonge 100

De Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2021 is bekend gemaakt. Deze lijst zet 100 jonge ondernemers, young professionals en studenten in het zonnetje. De voedingsgerelateerde initiatieven zijn goed gerepresenteerd.