'Overheid zou kinderen moeten helpen bij verhoging groenteconsumptie’

attachment-Healthy-Food-Congress-2017

‘Van een gezonde leefstijl heb je je hele leven plezier’, daarmee opende Sjaak van der Tak, burgermeester van Westland, afgelopen vrijdag het Healthy Food Congress in Den Haag. Een dag met volop aandacht voor de verhoging van de consumptie van groente en fruit. Wetenschappers en zorgprofessionals gingen met elkaar in discussie en lieten tal van voorbeelden zien die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Een verslag.

Het publiek bestond uit een mengeling van ervaren professionals en studenten met een missie: gezonde voeding voor iedereen. ‘Waar ligt momenteel de verantwoordelijkheid voor gezonde voeding?’, was een vraag die tijdens het congres gesteld werd. De inzichten hierover verschillen. Maar de sprekers zijn het eens over het belang van goede voeding als onderdeel van een gezond leefpatroon.

Slimmer Zwanger

Een goed voorbeeld waardoor kinderen en hun ouders in de eerste duizend dagen aan een gezondere leefstijl kunnen werken, werd naar voren gebracht door spreekster Regina Steegers-Theunissen van Erasmus MC. Samen met haar team ontwikkelde zij een coachingsprogramma waarin aanstaande ouders geholpen worden in het maken van gezonde keuzes. Gebruik van het programma leidt daadwerkelijk tot een hogere inname van groente- en fruit en er wordt een twee- tot driemaal verhoogde kans op zwangerschap bij zowel vruchtbare als onvruchtbare stellen bereikt, aldus Steegers-Theunissen die de resultaten van haar programma presenteerde.

Groei en ontwikkeling

Spreekster Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid, benadrukte in haar lezing waarom de eerste duizend dagen zo belangrijk zijn. In deze periode van conceptie tot de tweede verjaardag groeien en ontwikkelen kinderen het snelst. Een gezonde leefstijl, inclusief gevarieerde en gezonde voeding zijn dan uiterst belangrijk, kinderen hebben in de beginfase van hun ontwikkeling twee keer zoveel voedingsstoffen nodig dan volwassenen.

In de praktijk

Tijdens het symposium was er niet alleen aandacht voor de wetenschappelijke theorie, maar ook voor de praktijk. Binnen het thema Best Practices in Improving Health kwamen een aantal praktijkvoorbeelden voorbij die kunnen bijdragen aan een gezonder voedingspatroon.

Jolien Zwart-Kessel, manager van het Steunpunt Smaaklessen en het EU-schoolfruitprogramma, liet het publiek in het kort zien hoe de Smaaklessen op basisscholen werken. Het gaat om een lesprogramma voor kinderen van groep 1 t/m 8. ‘Kinderen moeten eten proeven, voelen, ruiken, kijken en horen’, zegt Zwart-Kessel. ‘Pas dan krijgen ze flink wat kennis over eten én ervaring met het maken van gezonde en duurzame keuzes.’

Smaak staat voorop

Om kinderen ook daadwerkelijk aan de groenten te krijgen is niet zo moeilijk, als je smaak maar vooropstelt. Dat is in ieder geval de ervaring van Ingrid Cayet, oprichter van Madaga. Een jaar geleden gaf zij haar baan op om full time maaltijden te gaan koken voor kinderdagverblijven. In samenwerking met kinderdagverblijf Small Steps is het gelukt binnen 1 jaar 10.000 kinderen van een dagelijkse portie groente te voorzien.

Gepersonaliseerde voeding

Bij de behandeling van het derde thema van de dag, Personalized Nutrition, stond de vraag centraal of iedereen een persoonlijk voedingsplan nodig heeft en of de weg naar een gezonde leefstijl bereikt kan worden met enkele aanpassingen in het voedingspatroon.

Veerkracht van het lichaam

Ben van Ommen, onderzoeker bij TNO Kwaliteit van Leven legde uit dat gezondheid gezien kan worden als ‘de veerkracht’ van het lichaam om met dagelijkse stressoren om te gaan. Hoe goed is het lichaam eigenlijk in staat om met stress om te gaan en welke rol speelt voeding daarin? Tot nu toe zijn het vooral enkele biomarkers zoals bloedglucose, bloeddruk en cholesterol waarmee iets gezegd wordt over de (on)gezondheid van het lichaam. Maar volgens van Ommen is het begrip veel breder dan een aantal, relatief statische biomarkers. Het gaat er volgens hem over dat het lichaam mede via de voeding zo snel mogelijk weer in staat is om in een gezonde homeostase te komen.

Challengetesten

Bij TNO onderzoekt Van Ommen de veerkracht van het lichaam door het eerst uit te dagen om vervolgens te zien hoe snel het weer herstelt. Dat gebeurt met zogeheten challengetesten. ‘Het herstel van homeostase, na het consumeren van voedingsmiddelen, kan worden gezien als nieuwe marker’, aldus Van ommen.

Artsen en voeding

Op het congres was er ook aandacht voor de rol van de huisarts bij het bereiken van een gezonde leefstijl. Tot nu toe krijgen artsen in hun opleiding weinig aandacht voor voeding. Huisarts Tamara de Weijer zet zich via de stichting Arts en Voeding in voor meer aandacht voor voeding door artsen. Ze vertelde hoe ze zelf van een ‘traditionele’ arts veranderde in een arts die een ‘gezonde’ leefstijl vooropstelt.

Leefstijl als medicijn

De Weijer onderzocht zelf hoe ze voeding beter in kan zetten in de spreekkamer van de huisarts, zowel preventief als curatief. Ze legt daarbij de focus op een gezonde leefstijl als medicijn door middel van expertise, verbinding en bewustwording. Bijna 400 huisartsen en praktijkondersteuners hebben zich inmiddels aangesloten bij de stichting Arts en Voeding.

Food Trends

De dag werd afgesloten met het thema Food Trends om te laten zien welke innovatieve ontwikkelingen in de toekomst kunnen bijdragen aan een beter voedingspatroon. Op het gebied van voedselverspilling kwam Bob Hutten aan het woord. Zijn belangrijkste uitgangspunt is: voedsel dat eerder bestemd was als menselijk voedsel herbestemmen als menselijk voedsel. Hij ging opzoek naar een oplossing om reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe nuttige bestemming te geven, wat uiteindelijk tot de verspillingsfabriek leidde.

Gezonde toekomst

Aan het einde van het congres becijferde Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, een bedrijf dat zogenoemde microgroenten ontwikkelt en produceert, dat het acht miljoen euro kost om alle 400.000 kinderen van nul tot vier jaar op kinderdagverblijven van 90 gram groenten te voorzien en vijftig miljoen euro om alle kinderen op basisscholen van groenten te voorzien. ‘Daarmee kunnen we een hele generatie gezond voorbereiden op de toekomst en de bedragen zijn peanuts vergeleken bij de bedragen die nu worden geïnvesteerd in medicijnen’. Het zou volgens hem mooi zijn als de overheid hierbij een handje gaat helpen. 

Lees ook
Maximum chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding

Maximum chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding

Het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO, onderdeel van de NVWA) brengt advies uit over een maximaal chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding van 0,01 mg/kg. BuRO wil met de sector in gesprek om de chloraatgehalten in voeding voor deze doelgroep te verlagen.

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

Op 9 november organiseerde Food Innovation Accademy, FIA, een online webinar over hoe we jongeren kunnen interesseren voor een carrière in de foodbranche. Tafelvoorzitter Hilco Wagenaar ging met Pieter Bas Vencken, Arry Verhage en Petra Kuiper in Kenniscafé VIA FIA hierover in gesprek.

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

In oktober organiseerde hogeschool InHolland een webinar over veldbonen als eiwitbron. Zijn de voedingswaarden in orde? En hoe zit het met het economische plaatje? Experts Peter Voshol en Fred van der Velde legden het uit in een boeiend college dat me aan het denken heeft gezet.