Placebo helpt even goed als prebiotica bij een spastische darm

Probiotics Lettering image

Prebiotica helpen niet de klachten te verminderen in patiënten met prikkelbare darm syndroom (IBS). Een recente meta-analyse vergeleek de effecten van prebiotica en placebo op gastro-intestinale symptomen, kwaliteit van leven en darmmicrobiota.

Prebiotica vermeerderen met name de bifidobacteriën in de darmen. Verder kunnen ze flatulentieklachten verbeteren bij een dosis van <6 gram per dag. Echter blijkt dat placebo voor IBS klachten even goed te werken als prebiotica.

Prebiotica en winderigheid

In de studie komt naar voren dat zorgprofessionals goed moeten weten wat ze aan het doen zijn wanneer ze prebiotica tegen flatulentie willen inzetten. Zo heeft de patiënt alleen baat op het moment dat de prebiotica niet van het inuline-type fructanen (ITF) is, bijvoorbeeld GoSandguargum. ITF verergert namelijk juist de winderigheid.

Low-FODMAP meest effectief

Het low-FODMAP-dieet is een dieet wat vaak wordt gebruikt in de behandeling van IBS, het is een dieet wat laag zit in ITF en andere fermenteerbare substanties. Het doel van een low-FODMAP-dieet is om de hoeveelheid water en darmgas productie door koolhydraten te verminderen. Het dieet is in 50 tot 80 procent van de gevallen een effectieve manier om symptomen van IBS te bestrijden.

Ander microbieel metabolisme

Vanwege de effectiviteit die geboekt wordt met een low-FODMAP-dieet lijkt het bijna tegenstrijdig dat suppletie met prebiotische, fermenteerbare koolhydraten niet de symptomen van IBS verminderen. Volgens de onderzoekers kan dit mogelijk komen doordat de chemische structuur en microbieel metabolisme verschilt tussen prebiotica en lichaamseigen reactie.

Lees ook
Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

Een hogere DII-score reflecteert een dieet dat meer risico geeft op ontstekingen. Het doel van deze review is het onderzoeken van de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de DII-score in relatie tot niet-overdraagbare ziekten en het bespreken van de belangrijkste bevindingen.Niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes,...