Proefdieronderzoek: broccoli vermindert kans op leverkanker

attachment-Broccoli-A1100x825

Onderzoek bij muizen laat zien dat het aantal (lever)kankergezwellen afneemt en de leverfunctie verbetert bij het toevoegen van broccoli in het dieet. Dit blijkt een onderzoek van de University of Illionois.

Eerder onderzoek toonde al aan dat het regelmatig eten van broccoli (3-5 keer per week) de kans op het krijgen van onder andere borst-, prostaat- en colonkanker verlaagt. Ook bij muizen zouden bioactieve stoffen in broccoli wellicht vetophoping in de lever verstoren en bescherming bieden tegen NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease). NAFLD kan leiden tot levercirrose en leverkanker. In het onderzoek werd zowel naar het effect van broccoli op leverkanker (HCC: hepatocellulair carcinoom) als naar de metabole functie van de lever gekeken.

De onderzoekers ontwikkelden voor hun studie een muizenmodel waarbij ze gebruikt maakten van dikke en dunne muizen. Bekend is dat bij obesen de kans op de ontwikkeling van kanker groter is dan bij niet-obesen. 

Verhoogde kans NAFLD

De voeding van het merendeel van de populatie in de VS is rijk aan vet en toegevoegde suikers, kenmerkend voor een westers dieet. Vet en suiker kunnen in de lever worden omgezet in lichaamsvet. Door te veel lichaamsvet (obesitas) is ook de kans op het krijgen van NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease) vergoot, wat weer kan leiden tot levercirrose en leverkanker (HHC). Het sterftecijfer hiervan is hoog, vooral onder mannen. In  het muizenmodel hebben de onderzoekers deze gang van zaken nagebootst.

 

Minder kanker gezwellen

De muizen in het onderzoek  kregen een westers dieet- rijk aan vet (varkensspek, 19%) en suiker (sacharose, 31%) - met of zonder broccoli, met het doel ze dik te maken, of een controledieet met of zonder broccoli. In beide diëten ging het om 10% gevriesdroogde broccoli. Daarbij kregen ze in de proefperiode, tussen 6 en 12 weken, een leverkanker veroorzakend carcinogeen toegediend. Na 6 en 9 maanden werden de resultaten gemeten, waarbij gekeken werd naar genexpressie van levercellen, de vetzuurstofwisseling en ontwikkeling van tumoren.

De muizen die broccoli in het dieet kregen, hadden ten opzichte van de muizen die geen broccoli kregen, een betere vetzuursamenstelling van de lever, betere NAFLD-scores en lieten een onderdrukking zien van de kankerontwikkeling.

 

Volgens de onderzoekster, Elizabeth Jeffery, trad er geen gewichtsafname op bij de muizen, maar werden ze wel gezonder omdat de lever weer onder controle werd gebracht.

Lees ook
Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.