Proefdieronderzoek: microben zorgen voor gewichtsverlies

attachment-microben

Muizen die water dronken met een toegevoegde probiotisch bacterie hadden minder lichaamsvet en minder kans op diabetes, ook wanneer ze een vetrijk dieet kregen, dan muizen die alleen water dronken.

Dit blijkt uit een proefdieronderzoek van VanderBilt universiteit bij muizen. Het zal tussen 22 en 26 maart worden gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Chemical Society.

 

Verminderd hongergevoel

Onderzoekers veranderden de genen van een stam van probiotische bacteriën die in de darm, na een maaltijd, aanzetten tot het maken van een vetzuur dat het hongergevoel vermindert.

 

Verbetering

De ene groep muizen kreeg de bacterie toegediend met water, de controlegroep kreeg alleen water. Na 8 weken hadden de muizen die de bacterie kregen 15% gewichtsverlies. Ook was het metabolisme van de lever en de glucosehuishouding in de muizen die de bacterie kregen beter dan die van de controlegroep muizen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gefermenteerde melk met LcS verbetert stoelgang van ouderen

Lees ook
Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Uit Voeding Nu 3: Suikerhoudende dranken houden verband met gewichtstoename en overgewicht, ook bij jonge kinderen. Wat zijn de consumptiegewoonten van deze groep als het gaat om suikerhoudende dranken? En kunnen gegevens hierover aanleiding zijn voor beter voedingsbeleid?

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

Het overgewicht onder jongeren van 4 tot 25 jaar is in de periode 2019-2020 licht toegenomen.