Radar: ‘Bijna 90% wil 'ongezond-waarschuwing' op voeding’

7 maart 2022 Redactie Voeding Nu

Uit een poll van televisieprogramma Radar blijkt dat 89 procent van de respondenten het goed zou vinden als er op ongezonde voedingsmiddelen met veel suiker, zout of vet een voedingswaarschuwing staat. De poll werd in januari en februari ingevuld door ruim 3.200 respondenten.

Dat er veel ongezonde voeding bestaat is voor veel mensen reden om voor een waarschuwingssysteem te stemmen. Veel polldeelnemers zien een ongezond-waarschuwing als een hulp om gewoonten te veranderen, schrijft Radar. “Dat had al jaren geleden moeten gebeuren”,  schrijft een respondent.  

11 procent vindt een waarschuwingssysteem geen goed idee. Daarvan vindt een deel het onnodig. Als op de verpakking al staat wat erin zit, kan de consument zelf bepalen of het gezond is of ongezond, schrijft iemand. Toch vindt het merendeel van alle respondenten dat de informatie op de etiketten lang niet altijd even duidelijk is.

Zowel voor- als tegenstanders vragen zich af: wat is eigenlijk ongezond? Een aantal respondenten kaarten aan dat ongezond voor iedereen iets anders kan betekenen. “Tussen voeding die expliciet gezond is en voeding die bepaald meteen kwaad kan, is nog een heel schemergebied. Waar trek je dan de grens?” Ook denken sommige tegenstanders dat een waarschuwing niet helpt. “Als het lekker is kopen mensen het gewoon.”

Lees de volledige uitslag van de poll op de website van Radar.

Altijd op de hoogte blijven?