Schijf van Vijf voor veganisten

vegan schijf

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) presenteert de Vegan Schijf, een plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

De voedingsschijf van NVV is ontwikkeld door een team van voedingsdeskundigen van de vereniging en kan door veganisten gebruikt worden als uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd plantaardig eetpatroon, aldus de vereniging. Het vormt een alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In die richtlijn is de afgelopen jaren meer plantaardige voeding opgenomen, maar er wordt nog wel uitgegaan van het eten van dieren.

De plantaardige richtlijn bestaat voor circa een derde uit groente en ruim een kwart wordt ingenomen door volkoren granen en aardappelen. Zo'n 20% bestaat uit fruit en de rest - iets minder dan een kwart - is voor peulvruchten (inclusief tofu en tempeh) en noten, zaden en pitten. In het midden van de cirkel worden calciumrijke producten uitgelicht. De schijf wordt grotendeels omringd door een voldoende vocht-advies en de cirkel wordt rondgemaakt met omega 3 uit algenolie en vitamine B12- en D-supplementen.

De poster is ontworpen door Maria Tiqwah Art, in samenwerking met de deskundigen van de NVV voedingscommissie. Meer informatie over de poster, inclusief link om er een te kopen, vind je via de website van NVV.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

De Noord-Brabantse gemeente Altena is het toneel van de eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten. Bij supermarkten, scholen en restaurants worden interventies getest om de lokale bevolking te stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken. Lokale ambassadeurs helpen mee door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie...

Duurzaamheid staat centraal op Horecava

Duurzaamheid staat centraal op Horecava

Horecava, de vakbeurs voor de horecabranche in Nederland, gaat vandaag van start in Amsterdam RAI. Eén van de belangrijkste thema’s tijdens de beurs van dit jaar is duurzaamheid. Steeds meer horecaondernemers zijn bewust bezig met groen ondernemen en het tegengaan van voedselverspilling. Onderwerpen zoals eten zonder verspilling, groene innovaties en...

Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030

Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030

De afgelopen jaren groeide de verkoop van vlees- en zuivelvervangers explosief, maar deze lijkt nu af te vlakken. Desondanks verwacht ABN AMRO de komende acht jaar een verdubbeling van de verkoop van plantaardige alternatieven.