Schijf van Vijf voor veganisten

vegan schijf

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) presenteert de Vegan Schijf, een plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

De voedingsschijf van NVV is ontwikkeld door een team van voedingsdeskundigen van de vereniging en kan door veganisten gebruikt worden als uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd plantaardig eetpatroon, aldus de vereniging. Het vormt een alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In die richtlijn is de afgelopen jaren meer plantaardige voeding opgenomen, maar er wordt nog wel uitgegaan van het eten van dieren.

De plantaardige richtlijn bestaat voor circa een derde uit groente en ruim een kwart wordt ingenomen door volkoren granen en aardappelen. Zo'n 20% bestaat uit fruit en de rest - iets minder dan een kwart - is voor peulvruchten (inclusief tofu en tempeh) en noten, zaden en pitten. In het midden van de cirkel worden calciumrijke producten uitgelicht. De schijf wordt grotendeels omringd door een voldoende vocht-advies en de cirkel wordt rondgemaakt met omega 3 uit algenolie en vitamine B12- en D-supplementen.

De poster is ontworpen door Maria Tiqwah Art, in samenwerking met de deskundigen van de NVV voedingscommissie. Meer informatie over de poster, inclusief link om er een te kopen, vind je via de website van NVV.

Lees ook
Congres 'Een gezonde toekomst is plantaardig' van PAN Nederland op zaterdag 28 mei

Congres 'Een gezonde toekomst is plantaardig' van PAN Nederland op zaterdag 28 mei

Zaterdag 28 mei 2022 organiseert Physicians Association for Nutrition the Netherlands, PAN Nederland, haar eerste congres: ‘Een gezonde toekomst is plantaardig’ in de Janskerk in Utrecht. Op het congres zal keynote spreker Wendy Walrabenstein de eerste resultaten van haar promotieonderzoek Plants for Joints naar de invloed van een plantaardig leefstijlprogramma...

In 80 jaar van voorlichtingsbureau naar voedingscentrum

In 80 jaar van voorlichtingsbureau naar voedingscentrum

Van schaarste, via overvloed, naar een duurzame toekomst. Met een symposium onder die titel viert het Voedingscentrum haar 80e verjaardag. Een korte terugblik en vooral - wat verder - vooruitkijken. Het streven: een gezonder en duurzamer Nederland.

Standpunt Voedingscentrum | Factsheet: invloed van opvoeding op eetgedrag van kinderen

Standpunt Voedingscentrum | Factsheet: invloed van opvoeding op eetgedrag van kinderen

Al van jongs af aan krijgen kinderen allerlei eetgewoonten aangeleerd, zoals samen aan tafel en de televisie uit tijdens het eten. Vaak nemen kinderen deze gewoonten mee als ze volwassen worden. Opvoeders spelen dus een cruciale rol in het aanleren van gezonde of juist ongezonde eetgewoonten. Het Voedingscentrum presenteert daarom een herziene factsheet...