Schijf van Vijf voor veganisten

vegan schijf

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) presenteert de Vegan Schijf, een plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

De voedingsschijf van NVV is ontwikkeld door een team van voedingsdeskundigen van de vereniging en kan door veganisten gebruikt worden als uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd plantaardig eetpatroon, aldus de vereniging. Het vormt een alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In die richtlijn is de afgelopen jaren meer plantaardige voeding opgenomen, maar er wordt nog wel uitgegaan van het eten van dieren.

De plantaardige richtlijn bestaat voor circa een derde uit groente en ruim een kwart wordt ingenomen door volkoren granen en aardappelen. Zo'n 20% bestaat uit fruit en de rest - iets minder dan een kwart - is voor peulvruchten (inclusief tofu en tempeh) en noten, zaden en pitten. In het midden van de cirkel worden calciumrijke producten uitgelicht. De schijf wordt grotendeels omringd door een voldoende vocht-advies en de cirkel wordt rondgemaakt met omega 3 uit algenolie en vitamine B12- en D-supplementen.

De poster is ontworpen door Maria Tiqwah Art, in samenwerking met de deskundigen van de NVV voedingscommissie. Meer informatie over de poster, inclusief link om er een te kopen, vind je via de website van NVV.

Lees ook
Veganistisch dieet verandert de stofwisseling bij jonge kinderen

Veganistisch dieet verandert de stofwisseling bij jonge kinderen

Jonge kinderen die een veganistisch dieet volgen hebben een ander metabolisme en een lagere vitamine A- en D-status dan kinderen die zo’n dieet niet volgen.Dit blijkt uit een pilotstudie, gedaan aan de universiteit van Helsinki. De studie omvatte 40 gezonde Finse kinderen met een gemiddelde leeftijd van 3,5 jaar. In het onderzoek werden de kinderen...

Grote steun Nationale Week Zonder Vlees ondanks pandemie

Grote steun Nationale Week Zonder Vlees ondanks pandemie

De steun voor de Week Zonder Vlees is ook dit jaar onverminderd groot. De vierde editie wordt door 61 bedrijven gesteund. Dit zijn voornamelijk bedrijven in de voedingsindustrie, waaronder acht supermarkten. Nieuw dit jaar zijn onder andere Hema en De Vegetarische Slager.De Nationale Week Zonder Vlees vindt dit jaar plaats van 8 t/m 14 maart. Op 19...

Trending in 2021: stijging groenteconsumptie en duurzame landbouw

Trending in 2021: stijging groenteconsumptie en duurzame landbouw

Innovatiemanager Friek van Helden en Marketing Directeur Lianne Hanenberg van Bonduelle Benelux zien veel positieve ontwikkelingen in de voedingswereld: consumenten willen voor hun gezondheid en het milieu naar een meer plantaardige voeding en raken ervan doordrongen dat de groenteconsumptie echt omhoog moet. ‘Het fijne is’, vindt Hanenberg, ‘dat we...