Schijf van Vijf voor veganisten

vegan schijf

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) presenteert de Vegan Schijf, een plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

De voedingsschijf van NVV is ontwikkeld door een team van voedingsdeskundigen van de vereniging en kan door veganisten gebruikt worden als uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd plantaardig eetpatroon, aldus de vereniging. Het vormt een alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In die richtlijn is de afgelopen jaren meer plantaardige voeding opgenomen, maar er wordt nog wel uitgegaan van het eten van dieren.

De plantaardige richtlijn bestaat voor circa een derde uit groente en ruim een kwart wordt ingenomen door volkoren granen en aardappelen. Zo'n 20% bestaat uit fruit en de rest - iets minder dan een kwart - is voor peulvruchten (inclusief tofu en tempeh) en noten, zaden en pitten. In het midden van de cirkel worden calciumrijke producten uitgelicht. De schijf wordt grotendeels omringd door een voldoende vocht-advies en de cirkel wordt rondgemaakt met omega 3 uit algenolie en vitamine B12- en D-supplementen.

De poster is ontworpen door Maria Tiqwah Art, in samenwerking met de deskundigen van de NVV voedingscommissie. Meer informatie over de poster, inclusief link om er een te kopen, vind je via de website van NVV.

Lees ook
Trending in 2021: eet plantaardig voor een gezonde toekomst van de aarde

Trending in 2021: eet plantaardig voor een gezonde toekomst van de aarde

Alpro produceert al veertig jaar plantaardige producten op basis van soja, haver, amandel, cashew, kokosnoot, hazelnoot en rijst. Dat ze daarmee op de goede weg zijn, werd vorig jaar weer eens bevestigd met onder meer het omvangrijke rapport van de EAT-Lancet-Commissie.In het rapport van de EAT-Lancet-Commissie wordt uit wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd...

Standpunt Voedingscentrum: Betrouwbaarheid vóór trends

Standpunt Voedingscentrum: Betrouwbaarheid vóór trends

Overal vind je adviezen over voeding en gezondheid. Internet staat er vol mee, nieuwe boeken verschijnen, wetenschappers en pseudowetenschappers presenteren nieuwe onderzoeken en media en journalisten berichten erover. Het is goed je te realiseren dat elk soort onderzoek beperkingen kent en dat één nieuw onderzoek niet genoeg is voor een nieuw voedingsadvies...

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, zoals bonen, noten of soja, kan het risico op coronaire hartziekte (CHD) verminderen. Dit geldt ook voor vervanging door volle granen, zuivelproducten en eieren.Dat suggereert een Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen totaal, bewerkt en onbewerkt rood vlees en het risico...