Schijf van Vijf voor veganisten

vegan schijf

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) presenteert de Vegan Schijf, een plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

De voedingsschijf van NVV is ontwikkeld door een team van voedingsdeskundigen van de vereniging en kan door veganisten gebruikt worden als uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd plantaardig eetpatroon, aldus de vereniging. Het vormt een alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In die richtlijn is de afgelopen jaren meer plantaardige voeding opgenomen, maar er wordt nog wel uitgegaan van het eten van dieren.

De plantaardige richtlijn bestaat voor circa een derde uit groente en ruim een kwart wordt ingenomen door volkoren granen en aardappelen. Zo'n 20% bestaat uit fruit en de rest - iets minder dan een kwart - is voor peulvruchten (inclusief tofu en tempeh) en noten, zaden en pitten. In het midden van de cirkel worden calciumrijke producten uitgelicht. De schijf wordt grotendeels omringd door een voldoende vocht-advies en de cirkel wordt rondgemaakt met omega 3 uit algenolie en vitamine B12- en D-supplementen.

De poster is ontworpen door Maria Tiqwah Art, in samenwerking met de deskundigen van de NVV voedingscommissie. Meer informatie over de poster, inclusief link om er een te kopen, vind je via de website van NVV.

Lees ook
Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis

Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis

Ook tijdens de tweede golf van de coronacrisis zijn de meeste Nederlanders niet anders gaan eten dan normaal. Wel zijn er kleine veranderingen te zien.Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum, dat zowel werd uitgevoerd in de eerste als tweede golf van de coronacrisis. Ruim 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder deden mee. Ook in...

Standpunt Voedingscentrum: Gezonde omgeving kan duwtje in de richting van de Schijf van Vijf geven

Standpunt Voedingscentrum: Gezonde omgeving kan duwtje in de richting van de Schijf van Vijf geven

Het aanpassen van de huidige eetomgeving is één van de meest kansrijke manieren om het eetgedrag van mensen een duwtje te geven in de gewenste richting. De Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum geeft inzicht in hoe aanbieders hun aanbod gezonder en duurzamer kunnen maken.Bij het maken van bewuste, gezonde en duurzame keuzes speelt voedselvaardigheid...

Publicatieprijs NAV naar Anne Wanders met onderzoek plantaardige, onverzadigde vetzuren en glucosemetabolisme

Publicatieprijs NAV naar Anne Wanders met onderzoek plantaardige, onverzadigde vetzuren en glucosemetabolisme

Over de precieze effecten van plantaardige, onverzadigde vetzuren op de stofwisseling zijn er veel vraagtekens, maar antwoorden zijn des te interessanter nu er steeds meer mensen plantaardig gaan eten. Samen met collega-onderzoekers zette Anne Wanders de data op een rijtje en won er de NAV publicatieprijs 2019/2020 mee. De nummers twee en drie gaan...