Selenium speelt mogelijk een beschermende rol bij (uitzaaiing) prostaatkanker

Selenium kan de activiteit van genen in de prostaat beïnvloeden en biedt zo mogelijk een bescherming tegen prostaatkanker. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit in samenwerking met het Radboud UMC dat dit jaar werd gepubliceerd in het vakblad Oncotarget.

Het is eerder aangetoond dat een tekort aan selenium mogelijk het risico op prostaatkanker verhoogt’, aldus Dieuwertje Kok, onderzoeker op de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Maar het is nog niet bekend hoe selenium een beschermend effect kan hebben. Om erachter te komen hoe selenium kan beschermen tegen prostaatkanker hebben we in dit onderzoek gekeken naar wat selenium nu precies doet in de prostaat.

Seleniumsupplement

Voor het onderzoek zijn vijftien mannen met (verdenking op) porstaatkanker in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg vijf weken lang elke dag een supplement met 300 microgram selenium en de andere groep kreeg een placebo. Zowel voor als na de testperiode namen de onderzoekers een gezond stukje prostaatweefsel van de deelnemers af. Omdat we de mogelijke preventieve werking van selenium wilden onderzoeken, was het belangrijk dat we gezond weefsel zouden gebruiken, aldus Kok.

Activiteit van bepaalde genen

De onderzoekers zagen een verandering in de activiteit van bepaalde genen in de groep mannen die een seleniumsupplement gebruikten. Dit waren onder andere genen die van invloed zijn op de transformatie van bepaalde cellen.

Cellen in de prostaat bevinden zich meestal netjes gerangschikt in een rij. Wanneer ze transformeren naar een andere type cel worden ze veel beweeglijker. Ze kunnen aan de wandel gaan en uiteindelijk zelfs in de bloedsomloop terechtkomen. In een geval van kanker kan een dergelijke transformatie van cellen mogelijk zorgen voor een uitzaaiing van de tumor, vertelt Kok.

Verdere ontwikkeling

De onderzoekers suggereren dat selenium weleens specifiek zou kunnen beschermen tegen de verdere ontwikkeling, en niet zozeer het ontstaan van prostaatkanker. Vervolgonderzoek met grotere groepen patiënten zal moeten uitwijzen of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Tot die tijd blijft het advies gelden om niet te vertrouwen op voedingssupplementen ter preventie van kanker, aangezien het onduidelijk is wat de gezondheidseffecten zijn van een langdurige inname van seleniumsupplementen. 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Minder kans op kanker bij minder (ultra)bewerkte voeding

Minder kans op kanker bij minder (ultra)bewerkte voeding

Wie (ultra)bewerkte voeding, zoals chips en ijs, vervangt door minder bewerkte, zoals groente en fruit, heeft minder kans op kanker. Dat maakt de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag bekend op basis van onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit Amsterdam.

Voeding in de media | Week 8-2023

Voeding in de media | Week 8-2023

Onenigheid in Amerika over de definitie van gezonde voeding, hoe gezond is muesli en onderzoek naar relatie voeding en verschillende soorten kanker. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).