Solanic bouwt nieuwe fabriek aardappeleiwit

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

De groeiende vraag naar plantaardige eiwitten in uiteenlopende voedingstoepassingen heeft ervoor gezorgd dat Solanic, onderdeel van aardappelzetmeelproducent Avebe, de productie fors moet uitbreiden.

Solanic bouwt een nieuwe fabriek die eind 2015 operationeel moet zijn. De capaciteit neemt met een factor vijf toe, zo vertelt Jaap Harkema, market manager aan VMT op de Free From beurs in Brussel. “De eerste drie jaar was het een lastige markt, maar nu gaat het uitstekend vanwege de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten en free from producten gecombineerd met de hoge prijs van dierlijke eiwitten.”

Tal van applicaties

Het aardappeleiwit wordt tegenwoordig in veel verschillende applicaties gebruikt waar het verschillende functies kan vervullen.

In zuivelvrij ijs zorgt het voor een stabiele emulsie. In brood geeft het volume en een goede kruimstructuur. Schuimpjes kunnen zonder ei en gelatine worden gemaakt net als dressings. In plantaardige burgers fungeert het aardappeleiwit als vervanger van kippe-eiwit.

Ook in ‘vegan cheese’ wordt het eiwit uit de aardappel gebruikt. In combinatie met aardappelzetmeel werkt het als een goede emulgator. Ook is het goed snijdbaar en heeft het goede smelteigenschappen, handig voor veganistische pizza’s.

Eiwitverrijking

Solanic is ook bezig met een nieuwe ontwikkeling: eiwitverrijking. In tegenstelling tot de functionele eiwitten die het bedrijf tot nu toe heeft ontwikkeld, is het nieuwe product Solanic 100 een eiwit om toe te voegen aan producten om het eiwitgehalte te verhogen. Het aardappeleiwit heeft een gebalanceerde aminozuursamenstelling.

Volgens Solanic is de voedingswaarde vergelijkbaar met wei-eiwit, maar is het net zo duurzaam en allergeenvrij als erwteneiwit. Solanic 100 is nu nog in de ontwikkelfase. De commerciële productie is voorzien voor volgend jaar.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Eiwitkwaliteit van bewerkte soja

Eiwitkwaliteit van bewerkte soja

Er wordt steeds meer plantaardig gegeten. Plantaardige voedingsmiddelen als vervanging van dierlijke producten zijn vaak gemaakt van soja. Voor lange tijd was er weinig bekend over de impact van het bewerken van soja op de eiwitkwaliteit. In een nieuwe studie van Unilever in samenwerking met de WUR (Wageningen university & research) wordt er duidelijkheid...

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. De fabriek produceert binnenkort duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen. Met deze opschaling maakt het bedrijf een belangrijke stap in het proces van eiwittransitie.