Solanic bouwt nieuwe fabriek aardappeleiwit

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

De groeiende vraag naar plantaardige eiwitten in uiteenlopende voedingstoepassingen heeft ervoor gezorgd dat Solanic, onderdeel van aardappelzetmeelproducent Avebe, de productie fors moet uitbreiden.

Solanic bouwt een nieuwe fabriek die eind 2015 operationeel moet zijn. De capaciteit neemt met een factor vijf toe, zo vertelt Jaap Harkema, market manager aan VMT op de Free From beurs in Brussel. “De eerste drie jaar was het een lastige markt, maar nu gaat het uitstekend vanwege de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten en free from producten gecombineerd met de hoge prijs van dierlijke eiwitten.”

Tal van applicaties

Het aardappeleiwit wordt tegenwoordig in veel verschillende applicaties gebruikt waar het verschillende functies kan vervullen.

In zuivelvrij ijs zorgt het voor een stabiele emulsie. In brood geeft het volume en een goede kruimstructuur. Schuimpjes kunnen zonder ei en gelatine worden gemaakt net als dressings. In plantaardige burgers fungeert het aardappeleiwit als vervanger van kippe-eiwit.

Ook in ‘vegan cheese’ wordt het eiwit uit de aardappel gebruikt. In combinatie met aardappelzetmeel werkt het als een goede emulgator. Ook is het goed snijdbaar en heeft het goede smelteigenschappen, handig voor veganistische pizza’s.

Eiwitverrijking

Solanic is ook bezig met een nieuwe ontwikkeling: eiwitverrijking. In tegenstelling tot de functionele eiwitten die het bedrijf tot nu toe heeft ontwikkeld, is het nieuwe product Solanic 100 een eiwit om toe te voegen aan producten om het eiwitgehalte te verhogen. Het aardappeleiwit heeft een gebalanceerde aminozuursamenstelling.

Volgens Solanic is de voedingswaarde vergelijkbaar met wei-eiwit, maar is het net zo duurzaam en allergeenvrij als erwteneiwit. Solanic 100 is nu nog in de ontwikkelfase. De commerciële productie is voorzien voor volgend jaar.

Lees ook
Wees nog fitter tijdens het sporten met gezonde voeding

Wees nog fitter tijdens het sporten met gezonde voeding

Eiwitrijke voeding Gezonde voeding zorgt dat je veel fitter in je vel zit. Door jouw fitte gestel zullen ook je sportprestaties omhooggaan. Dit komt doordat gezonde voeding en eiwitten energie geven. Tevens geven ze een verzadigd gevoel zodat je minder snel snakt naar zoetigheid. Eiwitten in de ochtend bij het ontbijt zitten in kwark, yoghurt, melk,...

NVWA publiceert nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

NVWA publiceert nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. In het handboek is te lezen aan welke wettelijke verplichtingen moet worden voldaan bij het gebruik van voedings- of gezondheidsclaims.

Europa investeerde 2,2 miljard in eiwittransitie in 2021

Europa investeerde 2,2 miljard in eiwittransitie in 2021

Europese bedrijven die zich bezig houden met voedingsproducten gebaseerd op niet-dierlijke eiwitten wisten in 2021 gezamenlijk meer dan 2 miljard euro aan kapitaal van investeerders aan te trekken, stelt het Good Food Institute Europa (GFI), een organisatie die de verduurzaming van het voedselsysteem wil bevorderen. In 2020 werd er 460 miljoen euro...