Sterk bewerkt voedsel gelinkt aan ‘verslavingsachtig’ eetgedrag

attachment-2383544084-748179ffe4-b

Sterk bewerkte voedingsmiddelen, met toegevoegde hoeveelheden vet en/of geraffineerde koolhydraten (bijvoorbeeld suiker en witte bloem), zijn geassocieerd met verslavingsachtig gedrag. Dit stellen onderzoekers van  de Universiteit van Michigan.

Voor voedingsmiddelen met een hoge glycemische load vonden de onderzoekers symptomen in het eetgedrag die lijken op verslaving. In de studie is onderzocht of sterk bewerkte voedingsmiddelen geassocieerd zijn met verslavingsachtig eetgedrag. Aan het onderzoek deden 504 deelnemers mee.

 

Methode

Het onderzoek bestond uit twee studies. Aan de eerste studie deden 120 studenten mee in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. De deelnemers vulden een YFAS in, een zelfrapportage met 25 vragen over verslavingsachtig eetgedrag gebaseerd op de DSM-IV criteria (het systeem dat in de psychiatrie gebruikt wordt om stoornissen vast te stellen). Daarna moesten de deelnemers van 35 producten aangeven welke zij associeerden met verslavingsachtig eetgedrag. Aan de tweede studie deden 384 deelnemers mee in de leeftijd van 18-64 jaar. De participanten uit de tweede studie voerden dezelfde activiteiten uit als de deelnemers in de eerste studie.  

 

Toekomstig onderzoek

De onderzoekers melden dat toekomstig onderzoek uit moet wijzen of de gevonden bevindingen ook als oorzakelijk verband kunnen worden gezien. Hiervoor moeten volgens de onderzoekers biologische reacties worden gemeten en moet het eetgedrag bij de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen worden geobserveerd.

 

Onbewerkte voedingsmiddelen

Onbewerkte voedingsmiddelen, zonder toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten, zoals bruine rijst en zalm, werden niet geassocieerd met verslavingsachtig eetgedrag.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Bij mensen bestaat suikerverslaving fysiologisch gezien niet’

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Damien Wurpillot van Griffith Foods:  ‘Iedereen wil de Heineken zijn van de alternatieve eiwitten’

Damien Wurpillot van Griffith Foods: ‘Iedereen wil de Heineken zijn van de alternatieve eiwitten’

Miljoenen doorsnee consumenten in Europa besloten in de afgelopen paar jaren voor het eerst een plantaardig alternatief te kiezen voor vlees. Voor velen is een maaltijd zonder vlees nog relatief nieuw, maar er zou nog veel aan de kwaliteit verbeterd moeten worden om de nieuwkomers tevreden te stellen. Veel Nederlanders willen smaakverbeteringen zien.Een...

Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht

Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht

Toevoeging van het E-nummer 621, ofwel mononatriumglutamaat (MSG) zou de eetlust van ouderen en zorgbehoevenden kunnen verbeteren. Er bestaat bij veel consumenten echter een grote weerstand tegen het gebruik ervan. Is die afkeer terecht, of kan deze smaakversterker veilig gebruikt worden?Personen die ziek zijn, leiden vaak aan een gebrekkige eetlust....