UMC Utrecht leidt onderzoek naar allergieën bij ‘nieuwe voedingsmiddelen’

EVMI 2 2022 Insecteneiwit

Het UMC Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren dat methoden ontwikkelt om het allergisch potentieel van zogenaamde 'nieuwe voedingsmiddelen' te kunnen beoordelen, zoals voedingsmiddelen gemaakt van insecten, getiteld Allergenicity Prediction Toolbox for novel foods (ALLPreT).

Vanwege de beschikbaarheid en duurzaamheid van onze voedselvoorziening, worden steeds meer nieuwe voedingsmiddelen geïntroduceerd, zoals insectenburgers. Deze nieuwe voedingsmiddelen moeten veilig zijn. Daarom is de beoordeling van de zogenaamde allergeniciteit een essentieel onderdeel van de veiligheidsbeoordeling van voedingsmiddelen. Helaas hebben de huidige methoden om allergeniciteit te beoordelen onvoldoende voorspellend vermogen en zijn ze niet gevalideerd. Het algemene doel van het ALLPreT-consortium is om de volgende generatie wetenschappers op te leiden die de huidige tekortkomingen in de voedselallergiebeoordeling kunnen aanpakken.

Kitty Verhoeckx, PhD, assistent hoogleraar voedselallergie aan het UMC Utrecht, ontving een Marie Sklodowska-Curie DN subsidie van €2,6 miljoen voor het voedselallergie onderzoeksproject. Zij coördineert het project, dat bestaat uit 10 beginnende onderzoekers en 24 internationale partners, bestaande uit universiteiten, onderzoeksinstituten, ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en de industrie.

Lees meer over het onderzoeksproject op de website van UMC Utrecht.

Lees ook
Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

Juul Coumans ontwikkelde 'MijnLeefstijlCoach', een online programma op maat om mensen te motiveren op langere termijn gezond(er) te eten en/of meer te bewegen. Op donderdag 29 september verdedigt zij haar proefschrift 'MyLifestyleCoach - Development and evaluation of a web-based computer-tailored intervention for diet and physical activity guided by...

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De lokale fruitteelt heeft het zwaar. Nieuwe toepassingen kunnen een flinke boost betekenen. Jerome Hendriks, hoogleraar neuroimmonologie, bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Een daarvan, florentine, springt eruit.

Onderzoek UMCG: Eet meer vis om meer jodium binnen te krijgen

Onderzoek UMCG: Eet meer vis om meer jodium binnen te krijgen

De Nederlandse consument krijgt te weinig jodium binnen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, blijkt uit onderzoek van Janneke Dijck-Brouwer, universitair docent laboratoriumgeneeskunde in het UMCG, en emeritus hoogleraar Frits Muskiet van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).